Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Entertainment 3 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Lievelingsnummer Peter R. de Vries op plek 3 in Top 2000 (en plek 1 is weinig verrassend)

Na een uitzonderlijke tweede plek vorig jaar, heeft Queen’s Bohemian Rhapsody z’n vertrouwde plek bovenaan de Top 2000 weer terug. Weinig verrassend, maar op de derde plek in de lijst van beste nummers aller tijden gebeurt wel iets bijzonders: daar staat A Whiter Shade of Pale van Procol Harum, het lievelingsnummer van Peter R. de Vries.

Een week lang konden muziekliefhebbers op hun favorieten stemmen voor de jaarlijkse Top 2000 van NPO Radio 2. Vandaag werd traditiegetrouw de top 10 van de ‘lijst der lijsten’ bekendgemaakt in het radioprogramma. Voor de achttiende keer in twintig jaar gaat Bohemian Rhapsody de boeken in als beste nummer aller tijden. De winnaar van vorig jaar, Rollercoaster van onze eigen Danny Vera, is gezakt naar een tweede plek. Ondanks deze voorspelbare uitslag van de lijst der lijsten is twitterend Nederland weinig teleurgesteld. „Nederland is weer normaal”, klinkt het onder andere.

Eerbetoon Peter R. de Vries

Waar wél iets bijzonders is gebeurd, is op de derde plek. A Whiter Shade of Pale van Procol Harum steeg met maar liefst 150 plekken. Het nummer was een favoriet van misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die op 6 juli in Amsterdam werd neergeschoten. Negen dagen later overleed hij aan zijn verwondingen. Tijdens zijn uitvaart werd A Whiter Shade of Pale op alle radiostations in Nederland gedraaid. Nu prijkt het nummer als eerbetoon ook op de derde plek in de Top 2000.

Dat is niet het enige nummer dat naar de top 10 steeg vanwege emotionele redenen. Ook Radar Love van Golden Earring komt dit jaar hoog in de lijst met een zesde plek, nadat bekend werd dat gitarist George Kooymans aan de spierziekte ALS leidt. De Nederlandse rockband liet vervolgens weten niet zonder hem verder te gaan.

Een andere nieuwkomer in de top 10 is Nothing Else Matters van Metallica, die 9 plekken is gestegen. Drie nummers die vorig jaar bij de eerste tien beste genoteerden stonden, maar die dit jaar het veld moesten ruimen, zijn Fix You van Coldplay, Wish You Were Here van Pink Floyd en Heroes van David Bowie.

De volledige top 10:

De volledige Top 2000 wordt op 16 december onthuld. De top 10, die vandaag bekend werd gemaakt, zie je hieronder. Tussen haakjes staat de positie van vorig jaar.

  1. Bohemian Rhapsody – Queen (2)
  2. Rollercoaster – Danny Vera (1)
  3. A Whiter Shade of Pale – Procol Harum (153)
  4. Hotel California – Eagles (3)
  5. Piano Man – Billy Joel (4)
  6. Radar Love – Golden Earring (33)
  7. Stairway to Heaven – Led Zeppelin (5)
  8. Nothing Else Matters – Metallica (17)
  9. Black – Pearl Jam (6)
  10. Avond – Boudewijn de Groot (7)

Wat is er allemaal aan de hand rondom Marco Borsato? We zetten het op een rij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Lievelingsnummer Peter R. de Vries op plek 3 in Top 2000 (en plek 1 is weinig verrassend)
Sluiten