Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 14 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Hugo de Jonge vroeg MOJO om geen dansevenementen te organiseren

De coronapas komt eraan, weg met de 1,5-meter en evenementen gaan onder voorwaarden weer door. Maar niet zonder slag of stoot, want lang niet iedereen is blij met de aankomende versoepelingen. MOJO-directeur Ruben Brouwer baalt en vertelt over een bijzonder verzoek over dansen van demissionair coronaminister Hugo de Jonge.

„De grootste dode mus van het jaar”, noemt MOJO-directeur Ruben Brouwer het bij Op1. Volgens hem is de verwachte 75 procent capaciteit bij evenementen niet rendabel. Het weegt niet op tegen de kosten van evenementen, festivals en concerten. MOJO is een van de grootste festival- en concertorganisaties van het land.

https://twitter.com/op1npo/status/1437513915383025664

Hugo de Jonge vroeg MOJO om verbod op dansen

Brouwer belicht ook nog even het „bizarre gesprek” dat hij gistermiddag met Hugo de Jonge voerde. De MOJO-directeur zit regelmatig met politici aan tafel om gesprekken te voeren over de evenementenbranche. Waarom het gesprek met De Jonge bizar was? „Hij vroeg of wij liever geen dance-evenementen wilden organiseren”, vertelt Brouwer aan tafel. „Er werd ons vriendelijk verzocht om het dansen te verbieden”

Op1-presentator Hugo Logtenberg reageert verbaasd. „Jullie moesten zelf het verbod opleggen?”, vraagt hij. Volgens de MOJO-directeur ligt de zaak juridisch ingewikkeld en verzocht de coronaminister daarom „vriendelijk om een verbod op dansen”. Het kabinet kon namelijk juridisch geen onderscheid maken tussen een concert en „iets met een dj”, dus vroegen ze organisatoren het dansen nog even niet toe te staan.

Ook kon het kabinet „op geen enkele mogelijke manier” uitleggen waarom er maar 75 procent capaciteit toegestaan is. Terwijl meerdere onderzoeken uitwijzen dat 75 of 100 procent capaciteit geen verschil maakt.

https://twitter.com/erwinsijtema/status/1437514295949021188

KHN: ‘Horecaondernemers gaan dit niet meer doen’

Dirk Beljaarts is directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en praat mee over de ‘stiekeme afspraken’. De branchevereniging spant namelijk een rechtszaak aan tegen de staat. „Dansen met alcohol krijgen ze juridisch niet de vinger achter. Vandaar dat ze dit soort draaien aan het maken zijn.”

De KHN-directeur kaart ook de belemmeringen voor de horeca aan die de coronapas met zich meebrengt. Hij noemt de praktische uitvoering, het personeelstekort en de sociale drempel. KHN liet al eerder weten „woest” te zijn over de versoepelingen. Volgens de Op1-presentatoren is het allemaal niet zo’n probleem. Even scannen en klaar. Maar Beljaarts legt uit dat de horeca momenteel wordt ingezet om het vaccinatieprobleem van het kabinet op te lossen. „Duizenden ondernemers gaan dit niet meer doen. Het houdt een keer op.”

Coronabewijs indirecte vaccinatieplicht

In Op1 verschijnt nog een video waarin de uitspraken over indirecte vaccinatieplicht van Hugo de Jonge voorbij komen. Hij vond destijds dat mensen zich „nooit gedwongen moeten voelen”. Daarnaast werkte volgens hem een indirecte plicht „averechts” en was hij tegen „impliciete drang”. De gasten in de uitzending vinden het „pijnlijke uitspraken”, met de kennis van nu.

MOJO-directeur Brouwer heeft geen bezwaar tegen een coronabewijs voor evenementen. Maar valt over de 75 procent capaciteit. „Wij zijn op de inhoud uitgepraat. We moeten echt nadenken over andere stappen. Die kunnen juridisch zijn.”

Wil je de hele uitzending van Op1 bekijken? De aflevering van gisteravond vind je hier. 

Cartoonist Ruben Oppenheimer geeft bij Op1 tekst en uitleg na kritiek op Kaag-cartoon

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.