Pierre Oitmann
Pierre Oitmann Entertainment 5 sep 2021
Leestijd: 5 minuten

Acht dingen die je niet wist over Queen-zanger Freddie Mercury

Freddie Mercury, de iconische frontman van rockband Queen en een van de beste zangers ooit, had op 5 september van dit jaar 75 kaarsjes moeten uitblazen, maar helaas mocht het niet zo zijn. We vieren zijn korte doch avontuurlijke leven in stijl, want hij was nooit saai.

Veel dingen weet je misschien al over de zanger, maar er zijn altijd onbekende feitjes te vinden. Hieronder lees je acht dingen die je niet wist over Queen-zanger Freddie Mercury. Over nog een iconische band gesproken, overigens, onlangs lieten we je al weten dat ABBA terug is. En fans zijn laaiend enthousiast.

Acht dingen die je niet wist over Queen-zanger Freddie Mercury

1. Geboren op Afrikaans eiland

Hoewel Queen altijd als een Britse groep wordt om schreven, is de zanger geboren in een voormalig Afrikaans land. Freddie Mercury komt op 5 september 1946 als Farrokh Bulsara ter wereld… op Zanzibar. Zijn ouders komen uit India (grootouders vluchtten uit Iran), maar verhuizen voordat Farrokh geboren wordt naar het Oost-Afrikaanse eiland, dat dan nog deel uitmaakt van het Sultanaat Zanzibar. Nadat de Oegandese communistische revolutionair John Okello in 1964 een staatsgreep pleegt, vlucht de familie Bulsara naar Engeland.

2. Nederlandse fan ziet ‘eerste optreden’ Queen

In 1969 komt de Nederlandse Von Daemen in een pub in Liverpool terecht en ze ziet daar een optreden van Ibex, een band met Freddie Mercury als zanger. In het nieuwe Queen-boek We Want More! Voor Queen En Vaderland III van Edger Hamer vertelt ze hierover. „Het was zo’n typisch doodgewoon kroegoptreden. Er waren zo’n vijfendertig man binnen.” Mercury liet desondanks een diepe indruk achter. Vooral zijn ogen. „Het was voor het eerst in mijn leven dat ik iemand van buitenlandse komaf zag en dan ook nog een man met mascara op. Het leek net alsof hij houtskool om zijn ogen had gesmeerd.” Aan het eind van het optreden komen er nog twee muzikanten de bühne op. „Ze werden aangekondigd als Brian en Roger.” Jaren later beseft ze dat driekwart van Queen op dat podiumpje stond en blijft ze voor altijd fan. „Het wordt als hun allereerste optreden samen gezien.”

3. Buitengewoon gebit

Er zijn veel dingen aan Freddie Mercury die uitzonderlijk waren, waaronder zijn gebit. Wie ooit goed heeft gelet op zijn kenmerkende stralende lach, heeft misschien gezien dat zijn tanden ietwat naar voren staan. Dit komt omdat hij vier extra tanden achterin zijn mond had, waarschijnlijk door een erfelijke aandoening. Mercury voelde zich wat onzeker door zijn ongewone gebit, maar wilde niks aan zijn tanden laten doen. Hij dacht namelijk dat het de klank van zijn stem zou veranderen als hij de extra tanden zou laten verwijderen.

4. Zanger Kayak kreeg podiumtips van Freddie

De Nederlandse band Kayak staat in 1974 in het voorprogramma van Queen in het Congresgebouw in Den Haag. Zanger Max Werner krijgt gratis advies van Freddie Mercury, zo valt er in het derde Queen-boek van Edger Hamer te lezen. „Ik heb een microfoonstandaard in mijn hand; jij moet ook iets vinden, zodat je meer zelfverzekerd op het podium staat”, zou Mercury aan Werner hebben verteld. „Je moet meer vóór de band gaan staan, zodat het publiek je goed kan zien.”

queen, freddie mercury, zanger

5. Niet iedereen was fan van de snor

Als er één ding is waaraan mensen denken bij de naam Freddie Mercury dan is het wel die karakteristieke volle snor. Tot en met de elpee The Game uit 1980 had hij een blote bovenlip. Op de platenhoes van de Flash Gordon-soundtrack, uit hetzelfde jaar, heeft hij ineens onmiskenbare gezichtsbeharing. De zanger zou de look hebben overgenomen uit de gayscene van San Francisco, waar dit type snor bekend staat als de ‘Castro-kloon’. Nu weten we niet beter, maar Queen-fans moeten er in 1980 even aan wennen. Indertijd wordt bericht dat concertgangers scheermesjes naar het podium gooien. De reactie van de zanger? „Veel mensen hebben er een hekel aan, maar het kan me eigenlijk geen reet schelen.”

6. De liefde van zijn leven was een vrouw

„Ik heb geen tijd voor hobby’s, maar ik heb wel veel seks”, antwoordt Mercury plagend wanneer een journalist hem vraagt hoe hij zijn vrije tijd doorbrengt. Gedurende de laatste zes jaar van zijn leven is de Ierse kapper Jim Hutton de partner van de zanger, al blijft Mary Austin zijn grote liefde. Austin heeft begin jaren ’70 een relatie met de frontman van Queen, maar die wordt verbroken nadat Mercury opbiecht een affaire te hebben met platenbons David Minns. Toch blijft Austin in zijn leven: als beste vriendin, persoonlijke assistent en vertrouwenspersoon. Na zijn dood laat Mercury zijn huis en alle royalties van zijn liedjes aan haar na.

7. Producer T-Spoon bezorgt Mercury postume hit

Met de tragische dood van Freddie Mercury op 24 november 1991 is zijn verhaal nog niet ten einde. Enkele Queen-singles bestormen in 1992 de hitlijsten, alsmede zijn duet Barcelona met Montserrat Caballé. Queens Greatest Hits II gaat ook als zoete broodjes over de toonbank. Datzelfde jaar verschijnt The Freddie Mercury Album, een plaat met voornamelijk remixen van eerdere solonummers. Living On My Own wordt geremixt door het gelegenheidscollectief No More Brothers. Het spil van dit drietal is de Belgische producer Serge Raemakers. Terwijl Living On My Own een hit is in de zomer van 1993, werkt Raemakers aan No Time 2 Waste, de eerste hit van house-act T-Spoon.

8. William Rutten maakt laatste foto Freddie in Nederland

Popfotograaf William Rutten maakt op 20 juni 1986 de laatste foto van Freddie Mercury op Nederlandse bodem. „Na afloop van het concert op 19 juni was er een meet-and-greet waar ik bij was”, vertelt Rutte in We Want More! Voor Queen En Vaderland III. Zijn held kwam helaas niet opdagen, maar Rutten zag hem even later in zijn kleedkamer zitten. Hij klopte bij hem aan en vroeg om een handtekening. De zanger zei dat hij de dag erna maar naar zijn hotel moest komen. Dat deed Rutten. Na lang wachten, kwam de Queen-zanger eindelijk aanlopen. „Hij herkende me direct. Hij heeft mijn concertfoto gesigneerd en we zijn met hem op de foto gegaan.” Terwijl Mercury naar buiten liep, stopte Rutten nog snel een nieuw rolletje in zijn camera. „Daar heb ik nog een paar foto’s genomen. Dat was de laatste keer dat ik Freddie Mercury zag.”

Het boek We Want More! Voor Queen En Vaderland III is hier exclusief verkrijgbaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Acht dingen die je niet wist over Queen-zanger Freddie Mercury
Sluiten