Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 19 aug 2021

Proces tegen ‘roofdier’ R. Kelly begonnen: ‘Het waren fans’

In New York is de veelbesproken rechtszaak tegen R. Kelly begonnen. De Amerikaanse zanger wordt onder andere beschuldigd van seksueel misbruik, ontvoering en omkoping. Als de 54-jarige voormalige superster op alle punten schuldig wordt bevonden, riskeert hij een celstraf van tien jaar tot levenslang.

Aanklager noemt R. Kelly een roofdier

De aanklager noemde Kelly bij het begin van het proces een roofdier, want zo worden verdachten van structureel seksueel misbruik in de VS vaak genoemd. „Deze zaak gaat over een roofdier”, zei ze. „Een man die leugens, manipulaties, bedreigingen en fysiek geweld gebruikte om zijn slachtoffers te domineren en jarenlang zijn verantwoordelijkheid te ontlopen. Hij gebruikte elke truc uit het roofdier-handboek.”

Volgens de aanklager filmde en fotografeerde Kelly zijn slachtoffers tijdens de seks en dreigde hij de beelden openbaar te maken. De meisjes en vrouwen zouden alleen met zijn toestemming mogen eten en naar de wc mogen gaan. Een aantal getuigen hebben verklaard daardoor soms noodgedwongen in een beker te hebben geplast. De advocaat van Kelly beweerde in de rechtbank dat dat alleen gebeurde als ze in de tourbus van de muzikant reisden. „In een beker plassen? Daar zal u mogelijk iets over horen, ja. Maar dat is niet illegaal, dames en heren.”

R. Kelly ontkent: ‘Het waren fans’

Het kamp van R. Kelly beweerde bovendien dat de vrouwen die de zanger beschuldigen precies wisten wat hen te wachten stond toen ze iets met hem begonnen. „Hij heeft ze niet gerekruteerd, het waren fans. Ze zijn zelf op meneer Kelly afgekomen”, wordt advocate Nicole Blank Becker geciteerd door de Chicago Tribune. „Het was geen geheim dat meneer Kelly meerdere vriendinnen had, daar was hij heel open over.” De advocate stelde ook dat de meisjes, de meesten tieners toen ze iets met Kelly kregen, ‘tegen hun vriendinnen wilden opscheppen dat ze iets hadden met een superster’.

R. Kelly wordt al sinds de jaren ’90 beschuldigd van seksueel misbruik, maar tot een veroordeling kwam het nooit. In 2019 werd de zanger opgepakt, nadat zijn gedrag in de documentaire Surviving R. Kelly breed werd uitgemeten. Door corona werd het proces meerdere keren uitgesteld, maar nu is de rechtszaak dan toch begonnen. De verwachting is dat de zaak ongeveer een maand gaat duren.

Eerder deze week werd ook Bob Dylan beschuldigd van seksueel misbruik. Daar lees je hier meer over.

Nieuw leven voor Ruinerwold-zoon Israel: ‘Blij dat ik de kans krijg’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Proces tegen ‘roofdier’ R. Kelly begonnen: ‘Het waren fans’
Sluiten