Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 20 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Fieldlab optimistisch: ‘Er kan in mei en juni meer als politiek het aandurft’

Met bijna zeven proefevenementen achter de rug is Fieldlab Evenementen voorzichtig optimistisch over de komende zomer. Volgens programmamanager Pieter Lubberts is het mogelijk om vanaf mei of juni weer veilig evenementen te organiseren, maar daarin heeft de politiek wel de regie.

„Ik denk dat er in mei, juni echt wel weer wat meer kan, als de politiek het aandurft”, zegt Lubberts. „Met bijvoorbeeld sneltesten vooraf zou er dan echt meer kunnen, maar het zit hem erin of de politiek het aandurft evenementen mogelijk te maken in een ernstige situatie.”

Proefevenementen organiseren

Bezoekers zijn volgens Lubberts bereid zich te houden aan bepaalde maatregelen. Zeker als dat betekent dat ze weer naar onder meer een festival, theatervoorstelling of concert kunnen gaan. „Die testen wennen wel. Het is vervelender dat je niet naar iets unieks toe kan gaan dan dat je daar van tevoren een test voor zou moeten doen.”

festivals biddinghuizen fieldlab ID&T
De gelukkigen mogen feesten bij het eerste proeffestival in Biddinghuizen. Foto: ANP

Voor het eerst sinds maanden vandaag weer een festival

Fieldlab Evenementen is een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke- als de publieksevenementensector en de overheid. Na een zakelijk congres, theatervoorstelling, voetbalwedstrijden en dit weekend twee festivals heeft Fieldlab inmiddels veel data verzameld over veilige evenementen in coronatijd. „Als je alles bij elkaar gooit dan zijn de eerste verwachtingen dat je een heel veilig evenement kunt organiseren, misschien niet met 100 procent capaciteit, maar wel met 50 procent.”

Garantiefonds

Vandaag is op het Lowlands-terrein een dancefestival bezig, met onder anderen artiesten als Reinier Zonneveld, Colin Benders, Joris Voorn, Nicky Elisabeth en Moody Mehran. Morgen staat op het terrein een popfestival op de planning. Dan treden onder meer Chef’Special, De Staat, Maan en Bilal Wahib op.

Vanaf 1 juli kunnen er mogelijk weer echte evenementen georganiseerd worden, tenminste daartoe heeft het demissionaire kabinet de evenementensector opgeroepen. Stel zo’n evenement kan toch niet doorgaan, is er een garantiefonds beschikbaar. Er is namelijk een potje van 385 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de evenementenbranche. Daarmee kunnen de kosten worden gedekt als een evenement toch niet door kan gaan door corona. Vanaf 1 juli gaat dit steunpakket in.

Prins Harry schrijft emotionele boodschap voor kinderen die ouder aan corona hebben verloren

Erdogan ‘houdt vrouwen tweederangsburgers’ door opzeggen vrouwenrechtenverdrag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.