Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 13 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Gedeeltelijke lockdown Nederland, horeca een maand dicht

Nederland gaat in feite in een gedeeltelijke lockdown. Die mededeling had premier Mark Rutte op zijn persconferentie vanavond. Het niet opvolgen van de nieuwe coronamaatregelen kan ook leiden tot een zware lockdown, waarschuwt zorgminister Hugo de Jonge. Mondkapjes worden verplicht.

De horeca gaan vanaf woensdagavond 22.00 uur voorlopig dicht, vooralsnog voor vier weken. Die geldt voor cafés, restaurants en coffeeshops. Afhalen mag wel.

„Het is een harde klap voor de horeca”, erkende de premier. „De horeca doet enorm z’n best, maar mensen nemen besmettingen mee naar huis. Daar gaat het om.”

Geen avondverkoop alcohol tijdens lockdown

Alcoholverkoop wordt ‘s avonds en ‘s nachts in alle winkels verboden en er gaat een streep door koopavonden. Met die maatregelen probeert het kabinet volgens Rutte de verspreiding van het virus tegen te gaan zonder dat de gevolgen voor de samenleving te groot zijn.

Het verbod sluit aan op de sluiting van de horeca. Het kabinet wil ermee voorkomen dat het drankgelag zich verplaatst naar de straat. Bijvoorbeeld in supermarkten moeten bier en wijn dus ‘s avonds achter slot en grendel. Op de naleving van de regels gaat ook strenger worden gehandhaafd. Dat is afgesproken met de veiligheidsregio’s. Mensen op straat die zich niet aan de regels houden kunnen rekenen op een boete.

Het kabinet gaat met de detailhandel in gesprek om afspraken te maken over zaken als deurbeleid en het ontsmetten van winkelwagens en -mandjes. „Gaat het niet goed, dan kan een winkel per direct worden gesloten”, aldus Rutte. Winkels die geen levensmiddelen verkopen moeten voorlopig om 20.00 uur de deuren sluiten. Koopavonden zijn er even niet bij.

Sporten

Alle amateur-teamsporten voor volwassenen, waarbij het onmogelijk is 1,5 meter afstand te houden, zijn vanaf morgen 22.00 uur verboden.

Individuele sporten, zoals in de sportschool, of teamsporten met maximaal vier personen, zijn nog wel toegestaan. Kinderen tot en met 18 jaar mogen trainen en onderlinge wedstrijden met teams van de eigen club spelen. „Concreet: een partijtje tennis kan, maar niet dubbelen”, aldus Rutte. „Hardlopen met zijn vieren kan wel.”

Naast de sportkantines blijven ook de douches en kleedkamers gesloten. Publiek is niet welkom bij wedstrijden. Door de amateurcompetities stil te leggen hoopt het kabinet dat het aantal reisbewegingen worden beperkt.

Een foto van Hugo de Jonge die de gedeeltelijke lockdown aankondigt
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, vanavond tijdens de persconferentie. Foto: ANP / Bart Maat

Groepsgrootte tijdens lockdown

Groepen in ruimtes als theaters, bioscopen en zalen mogen maximaal uit dertig mensen bestaan. Daarop bestaan geen uitzonderingen meer, zoals nu wel op plekken geldt.

Op andere plekken, ook buiten, mag je met maximaal vier personen van buiten een huishouden samen zijn.

Mondkapjes verplicht

Het dragen van een niet-medisch mondkapje in openbare binnenruimtes wordt verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Het kabinet wil daarmee „een slepende discussie voor eens en altijd beslechten”. Tot dusver geldt alleen een dringend advies om zo’n mondmasker te dragen. De mondkapjesplicht wordt morgen nog niet van kracht, want het kabinet moet dit juridisch nog goed regelen.

Volgens de premier is het „juridisch lastig” om het mondkapje verplicht te stellen in openbare ruimtes zoals scholen, bibliotheken, winkels en musea. Het moet zo snel mogelijk wettelijk geregeld zijn. Het besluit betekent dat het mondkapje ook in alle onderwijsinstellingen verplicht wordt. Enige uitzondering is de basisschool. In het openbaar vervoer is het mondkapje al langer verplicht.

Hugo de Jonge meldt dat het kabinet uit gaat van een gedeeltelijke lockdown van vier weken. Over twee weken wordt de balans opgemaakt. Rutte roept mensen op verantwoording te nemen en zich aan de regels te houden. „Wees niet die eigenwijze persoon die de randjes van de regels opzoekt. Wees verantwoordelijk als het erop aankomt. Dat is nu.”

Meer informatie lees je op Rijksoverheid.nl.

Lees ook: Weer record coronabesmettingen, 112 mensen het ziekenhuis in

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.