Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 22 sep 2020

Veel werknemers gaan, ondanks coronaklachten, toch nog naar het werk

‘Blijf thuis bij klachten’, is de boodschap die premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge blijven herhalen. Ook vrijdag nog. Toch vinden veel werknemers het lastig: drie op de tien gaat, ondanks ‘coronaklachten’, toch naar het werk.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder bijna 500 werkgevers en 8000 werknemers. Ze gaan vaak, omdat ze zich verplicht voelen en niet gemist kunnen worden door werkgevers.

‘Gewoon’ naar het werk

Een kwart van de werknemers (27 procent) zegt bij klachten geen coronatest aan te vragen en ‘gewoon’ naar het werk te gaan. Nog eens 3 procent zou een test aanvragen maar niet thuisblijven. De rest zou wel een test aanvragen of tien dagen thuisblijven.

Van de deelnemers aan het onderzoek laat 45 procent weten zich bezwaard te voelen om niet fysiek op het werk te verschijnen. Ze hebben het gevoel niet anders te kunnen. Een deel wordt verwacht naar het werk te komen, ook met klachten. „Mijn werkgever staat niet toe om met lichte klachten thuis te blijven. Er lopen hier ook genoeg collega’s rond die zich niks van de richtlijnen aantrekken”, zegt een van de respondenten.

Veel werknemers gaan, ondanks coronaklachten, toch nog naar het werk
Bedrijven zijn ingericht op de anderhalvemeter-economie. Foto: Getty Images

Een ander deel mag van de werkgever zelf bepalen of ze op het werk komen met klachten. Opvallend, want een grote groep (45 procent) voelt zich bezwaard om thuis te blijven bij klachten. Bij het overige deel zijn er simpelweg geen richtlijnen van de werkgever.

Lees hier dat 60 procent van de werkenden nieuwe collega’s beoordeelt op het uiterlijk

Geen controle

Verder blijkt dat twee op de drie werkgevers niet actief controleren of personeel op de werkvloer klachten heeft. Deels ontbreekt het aan middelen om overzicht te houden, maar werkgevers zijn ook bang voor het voortbestaan van hun bedrijf als werknemers massaal thuisblijven met lichte klachten.

Zeven op de tien ondervraagde werkgevers met personeel noemen het onhoudbaar voor hun bedrijf als werknemers al bij lichte klachten moeten thuisblijven. Daarom willen werkgevers van de overheid financiële compensatie voor de inkomsten die zij missen door afwezige werknemers.

Lees ook: Grote drukte bij afspraaknummer coronatest, politie wil ook voorrang

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veel werknemers gaan, ondanks coronaklachten, toch nog naar het werk
Sluiten