Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 3 jun 2020 / 16:11 uur

Maker Tiger King: Ik vluchtte na de nachtmerrie naar Noorwegen

In wat hij zelf zijn allerlaatste interview noemt over Tiger King, onthult tv-producer Rick Kirkham „de echte waarheid over het Netflix-fenomeen Joe Exotic en over zijn ervaringen met de excentrieke ‘tijgerkoning’”.

In de documentaire Surviving Joe Exotic vertelt Kirkham over hoe het maken van de wereldwijde successerie voor Netflix een ‘ware nachtmerrie’ werd. Vele miljoenen hebben de bizarre voorvallen in de G.W. Zoo in de Verenigde Staten gezien, maar nu vertelt Kirkham terugkijkend nog eens over zijn band met ‘de Tiger King’. „Ik wist snel dat het geen goed persoon was”, zegt de tv-producer die uiteindelijk zelfs naar het buitenland vluchtte.

Een foto van Rick Kirkham van Tiger King, hij leest een krant
Rick Kirkham belandde bij het maken van Tiger King in een nachtmerrie.

Surviving Joe Exotic zou vanaf vrijdag te zien op video-on-demand platform Dplay, waarop series en programma’s van onder meer Discovery, TLC, Animal Planet, BBC en Eurosport te vinden zijn. Vandaag werd bekend dat dit voornemen ‘tot nader order is uitgesteld’ en een nieuwe datum later bekendgemaakt wordt.

‘In eerste instantie mocht ik Tiger King graag’

In een exclusief interview vertelt Kirkham over zijn samenwerking met Joe Exotic voor wie hij destijds een realityshow zou gaan maken. Maar al snel kreeg hij door met wat voor een persoon hij te maken had. „In eerste instantie mocht ik hem graag”, zegt Kirkham. „Hij was echt een persoonlijkheid en leuk om mee om te gaan. Maar dat veranderde na een paar maanden toen ik de echte Joe Exotic leerde kennen.”

Een portretfoto van Rick Kirkham, maker van Tiger King
Rick Kirkham woont nu rustig in Noorwegen.

Toch bleef Kirkham nog bijna een jaar in de tijgerdierentuin, omdat hij zich verbonden voelde met de misfits die er werkten. Hij wist dat de beelden die hij filmde uniek materiaal bevatten en van onschatbare waarde zouden zijn voor de realityshow. Maar na een ruzie met Joe Exotic vloog zijn studio in de brand en ging al het materiaal verloren. En na een tweede brand in zijn nieuwe huis besloot Kirkham te vluchten, ver weg van Joe Exotic en Amerika. Hij verhuisde naar Brødo in Noorwegen, waar hij inmiddels leeft met zijn Noorse vrouw.

Tv-succes en cokeverslaving

In de uur durende documentaire zie je Kirkham en zijn Noorse vrouw en geeft hij een inkijkje in zijn leven door middel van zijn private diaries die hij door de jaren heen op tape heeft vastgelegd: van hoge successen als tv-reporter, diepe dalen door zijn cokeverslaving, het succes rondom Tiger King, maar ook zijn huidige werk- en woonomgeving. Je ziet ook niet eerder vertoonde beelden van materiaal dat de genoemde brand overleefde.

Dit is Rick Kirkhams laatste interview over wat er werkelijk plaatsvond in de vermaarde G.W. Zoo, zo laat hij zelf weten.

Lees ook: Helpt Trump de Tiger King vrij te laten?
Lees ook: Stripboek over Tiger King in de maak

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Maker Tiger King: Ik vluchtte na de nachtmerrie naar Noorwegen
Sluiten