Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Entertainment 10 okt 2018 / 14:49 uur

Nieuwe serie Mocro Maffia kent geen genade

Vanaf 11 oktober is op Videoland de serie Mocro Maffia te zien. De serie is geïnspireerd op het gelijknamige boek, en geïnspireerd op de recente gebeurtenissen uit de Amsterdamse onderwereld. Toch benadrukken de makers dat het een fictief verhaal is, zo wordt aan het begin van elke aflevering vermeldt: ‘Deze dramaserie vertelt een fictief verhaal en heeft geen enkele relatie tot werkelijke gebeurtenissen. Elke overeenkomst met betrekking tot naam, karakter of achtergrond van bestaande personen berust volledig op toeval’.

Het mag dan wel toeval zijn, het maakt de serie er niet minder spannend om. Misschien juist omdat de serie zo actueel is, wordt je meteen gegrepen door de goed neergezette sfeer. Tijd om rustig in te komen is er niet. Direct in de eerste aflevering wordt de kijker wakker geschud met een brute moord.

Personages van vlees en bloed

Het is juist datgene wat de serie volgens Nasrdin Dchar zo goed maakt. De 39-jarige acteur speelt een van de hoofdrollen in de serie. „Het is een hele harde serie, maar ik denk dat dat het alleen maar beter maakt. Daarnaast zijn de personages ook echt. Van vlees en bloed, in plaats van karikaturen.”

Mocro Maffia gaat over drie voormalig beste vrienden. Romano, Potlood, en De Paus. Samen maakten ze de overstap van kleine criminaliteit, naar het grotere werk. Het duurt niet lang, of ze heersen samen over de cocaïnehandel in Amsterdam. Tot het fout gaat, en door jaloezie een einde komt aan de eens zo hechte vriendschap. Er ontstaan twee kampen en de vrienden komen lijnrecht tegenover elkaar te staan.

Nasrdin Dchar (rechts) in Mocro Maffia. / Foto: Baas Amsterdam

De Paus gaat samen met zijn oude schoolvriend Tatta, de strijd aan met Romano en Potlood. Dchar speelt potlood. „Potlood staat het minst in de schijnwerpers. Het is zijn bedoeling van de radar te blijven. Hij zorgt ervoor dat het geld wordt witgewassen, en houdt ondertussen de boel in de gaten. Hij beseft dat als je kiest voor de aanval, je ook iets kunt terugverwachten, en probeert de situatie te sussen waar dat nodig is.”

Actueel

Dchar vond het ‘te gek’ om zijn rol te spelen. „Het ontdekken van nieuwe werelden die zo ver bij mij vandaan staan, daar doe ik het voor.” De acteur bereidde zich voor op de rol door veel te lezen en met zijn collega’s erover te praten. Daar komt bij dat het verhaal heel actueel is. „Als je denkt aan de misdaad van nu, dan kom je vrij snel bij die wereld uit. Dat hebben wij meegenomen, en er iets moois van gemaakt.”

Achmed Akkabi (rechts) in Mocro Maffia. / Foto: Baas Amsterdam

Naast ervaren acteurs als Daan Schuurmans, Achmed Akkabi en Aniek Pheifer, is er ook ruimte voor jong, aanstormend talent. Zo reageerde Oussama Ahammoud op een oproep op Instagram om mee te doen aan een castingdag. Het leverde hem de rol van Muis op. „Ahammoud komt uit het niets en speelt gelijk de sterren van de hemel” aldus Dchar.

„Het is echt een hele goede serie geworden”, gaat Dchar verder. „En dat is te danken aan de schrijvers en de cast.” De serie is een initiatief van Thijs Römer en Achmed Akkabi, wordt geregisseerd door Bobby Boermans en Giancarlo Sanchez.

Fictief

De makers van de serie, Thijs Römer en Achmed Akkabi, vertelden onlangs aan tafel bij RTL Late Night dat de reacties over het algemeen positief waren. Toch zaten er ook enkele negatieve reacties tussen. Akkabi wilde hier aan tafel niet dieper op in gaan. Aan tafel zat ook misdaadverslaggever John van den Heuvel die wel zijn zorgen uitte over het feit dat er misschien mensen zijn die zich in personages gaan herkennen, of er misschien juist een voorbeeld aan nemen.

Volgens Dchar is er daarom bewust gekozen voor een fictief verhaal. „Ik hoop juist dat jongeren bij het zien van de serie denken, ‘oh nee, laat ik dat toch maar niet doen’. We schuwen de hardheid niet en laten zien dat het een hele heftige wereld is, zonder genade.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwe serie Mocro Maffia kent geen genade
Sluiten