Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Plan voor aanslag in Amsterdam-Zuid

De 27-jarige Mounim A. Werd afgelopen zomer opgepakt omdat hij werd verdacht van het voorbereiden van een aanslag. Volgens justitie had hij plannen om met een vrachtwagen in te rijden op een groep mensen in Amsterdam, en wilde hij met een vliegtuig een gebouw in Amsterdam-Zuid binnenvliegen.

Telegram

Dit blijkt uit een afgeluisterd telefoongesprek tussen twee mannen die beiden door de politie in de gaten werden gehouden. Een van deze twee verdachten is een 16-jarige jongen die verdacht wordt van het opruien van anderen via chatprogrammaTelegram.

Tijdens het telefoongesprek viel de naam Mounim A. Die destijds in de Jordaan woonde en volgens AT5 werkzaam was bij bloemenveiling Aalsmeer. Door justitie zijn in meerdere schatgroepen op Telegram afbeeldingen en verhalen teruggevonden over aanslagen en moorden.

Strafbaar

De advocaten van de verdachten hebben inmiddels laten weten dat zij ontkennen ooit gesproken te hebben over de aanslagen. Mounim zegt dat hij niet wist dat het delen van Jihadvideo’s en afbeeldingen strafbaar is. „Het zijn inderdaad nare filmpjes, dat weet hij ook, maar hij zegt: dat is openbare informatie op het openbare web. Hij was zich er totaal niet van bewust dat dit mogelijk strafbaar was” aldus zijn advocaat Vito Shukrula. Dat hij ook over aanspraken heeft gesproken ontkent Mounim, die zichzelf Abu Bakr en Abu Bakr-al Baghdadi al-Hollandi noemde.

Mounim en de 16-jarige verdachte werden afgelopen juli opgepakt nadat de politie een tip binnenkreeg van de AIVD. Mounim zit momenteel vast op de terroristenafdeling van de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Donderdag zal de zaak voor het eerst voor de rechter verschijnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.