Moeten lonen wel omhoog ?

Karel Kraakman 26 jun 2017

Moeten lonen omhoog ?
Velen spreken erover, en ook niet de minsten. Neem bijvoorbeeld Lagarde, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) “Loonsverhogingen zouden in landen als Nederland en Duitsland nu zeer gepast zijn”, sprak ze. Volgens ondermeer haar, zit de economie in de Eurozone nu duidelijk in de lift. Groeiverwachtingen worden naar boven bijgesteld. Landen zoals Nederland moeten gestimuleerd worden om te investeren en de inflatie aan te zwengelen.
En zo kan ik nog even doorgaan….

Wat mij betreft, en ik zie volgens mij redelijk hoe het er op de arbeids-markt aan toe gaat, is er echter iets anders van veel meer belang.
Zeker met name veel jongeren, in de sectoren waarin minder betaald wordt hebben er mijn inziens, in eerste instantie… let op: ik zeg: ‘in éérste… instantie’ … er veel meer baat bij, dat hun flexbaantjes omgezet worden in vaste baan contracten met onbepaalde tijd.

Ik zie ze veel, jongeren, die op oproep- en flexbasis werken. Ze worden opgeroepen wanneer het de ‘baas’ belieft- en worden naar huis gestuurd. Als het even wat minder druk is. Ik ken ze die weekcontracten moeten ondertekenen. Onderteken je die niet ? Dan vlieg je er sowieso uit.
Wel hebben die jongeren ook allemaal hun vaste lasten. De bedrijven- of waar ze ook maar bezig zijn, hebben daar geen enkele boodschap aan. Jongeren worden ook ondanks hun slechte arbeidscondities geprest om steeds meer te presteren ook nog. Aanzeggingen dat ze er anders gewoon uitvliegen zijn geen uitzondering. Dreiging van ontslag hangt continue boven het hoofd- en op alles wordt gelet. Ik noem het schandalig naar de jeugd toe. De jeugd die zich het lep werkt. En ja, het klopt. Wat de lonen betreft. Die kunnen ook omhoog. Klopt. Zeker bij wat ik nu net schreef. Je kunt vaak nog net niet van uitbuiting spreken. En de jeugd die ik ken ? Die zet zich goed gemotiveerd in- en is bereid keihard te werken ook nog.

Neen. Het eerste wat nodig is, voordat er loonsverhoging is, is het aanbieden van vaste banen aan jongeren met normale arbeidscondities. Wat heb je aan loonsverhoging als je er een dag later uitvliegt. Zeer schrijnend, dat men het hier heel bewust… niet over wenst te hebben. Want met een vaste baan, daarmee zouden jongeren veel meer geholpen zijn, dan met loonsverhoging alleen.

En zij die loonsverhoging dus zo enorm propageren ? Die weten dit, maar hebben het dus bewust en uitgerekend niet, over wat werkelijk van belang is voor jongeren.
Meer dan schrijnend alleen…