Youssef

Johan Siefken 26 jun 2017

Gisteren ging ik naar de stad. Toen ik een winkel binnen liep hoorde ik: "meneer Johan!" Het was Youssef*, een oud-leerling die ik in mijn eerste jaar dat ik lesgaf, in de klas had gehad.

Ik herinner me dat hij erg van voetbal hield en hier graag over praatte. Welke club vond ik beter, Barça of Real? Voor hem was het Barça. Voetbal was zijn leven, zoals dat van meer kinderen op de basisschool. Hij vroeg hoe het met me ging. Daarna vertelde hij me dat hij nu Fiscaal Recht studeert. Het leek wel of de omgeving even stilstond. Wauw…dit had ik niet zien aankomen. Helemaal omdat hij destijds op een school zat voor speciaal basisonderwijs…hij liet me weten hoe hij daar via een lange weg was gekomen. Ik vertelde hem hoe goed dit is en dat de situatie waar je in zit niet je eindstation hoeft te zijn. Ik wenste hem veel succes verder en we namen afscheid.

Ik had na ons gesprek een afspraak maar toen ik thuiskwam moest ik weer aan de ontmoeting denken. Ik dacht eerst nog dat hij een hbo-opleiding deed. Na wat googlen bleek hij echter vorig jaar al afgestudeerd te zijn. Hij heeft zelfs een scriptieprijs gewonnen! Deze jongeman studeert nu dus aan de universiteit.
Achteraf vraag ik mij af of het destijds een goed besluit was om hem vanuit het regulier onderwijs door te verwijzen naar de school waar ik werkte. De meeste leerlingen op de school waar ik lesgaf hebben een intelligentie die ver onder het gemiddelde zit. Sommige kinderen, zoals Youssef, zaten er omdat ze veel behoefte hadden aan structuur. Het geeft te denken, voor elke leraar of persoon die met kinderen of jeugd te maken heeft ligt er een verantwoordelijkheid om elk kind als individu te zien en niet alleen naar de cijfers te kijken, wat zijn achtergrond is maar ook hoe het kind elke dag zich beweegt en reageert op de omgeving. Hij is jarenlang tegengewerkt omdat zijn omgeving hem heeft onderschat. Toch is hij doorgegaan en heeft hij gevochten voor wat hij denkt dat goed is! Ik heb ongelofelijk veel respect daarvoor!

Hopelijk kan zijn ervaring een voorbeeld zijn voor vele anderen die door de omgeving worden onderschat, zodat hun weg naar een goede toekomst een minder moeilijke hoeft te zijn..

*In het kader van privacy is zijn naam aangepast.