‘Liever een klap voor m'n kanis dan bespuugd worden’

John Nederhof drukte net te laat op de 'paniekknop' en werd bespuugd. Foto: Femmy Weijs

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

21 OKT 2015

John Nederlof (55) is vijf à zes keer keren bespuugd in zijn 30-jarige carrière als buschauffeur bij de Amsterdamse stadsvervoerder GVB. Spugen wordt door ov-personeel als de meest ernstige vorm van agressie ervaren. Daarom zet GVB de spuugkit in, meldde Metro woensdag. „Vraag het al mijn collega’s maar: je kunt beter een klap voor je kanis krijgen dan bespuugd worden. Je voelt je zo vernederd en vies. Dat is niet te beschrijven.”

De eerste keer dat je bespuugd werd, is 20 jaar geleden. Wat voor impact had dat op je?

„De situatie waarin ik bespuugd werd, weet ik gek genoeg niet meer. Alleen dat ik meerdere keren in mijn gezicht en nek ben geraakt. Maar hoe ik me voelde, herinner ik me als de dag van gisteren. Ik rende meteen naar het personeelshuisje en heb als een maniak twintig keer mijn gezicht gewassen. Ik herkende mezelf niet meer. Voelde me zo vies en smerig. Het is de ultieme belediging. Veel mensen begrijpen niet hoe erg het is. Dat had ik hiervoor zelf ook. Pas als je het zelf hebt meegemaakt, kun je je er een voorstelling van maken.”

Daarna is het je nog een aantal keren gebeurd. Het mag natuurlijk niet: maar went het?

„Nee. Door de jaren heen heb ik geleerd om te gaan met agressie. Maar die vuiligheid van spugen, nooit. Je weet ook niet of ze het bewust doen als ultieme belediging of spontaan uit boosheid of zo. Vernederend.”

De laatste keer was heel recent, op 30 augustus. Wat is er toen gebeurd?

„Ik reed de laatste rit van Molenwijk in Noord naar het Amstelstation. Er zat nog één passagier in de bus die duidelijk dronken was. Ik vroeg of hij uit wilde stappen, omdat ik de bus terug naar de garage zou rijden. Ik zei nog: vergeet niet uit te checken. Hij weigerde. Zonder aanleiding begon hij te schelden en mij te bedreigen. Hij had een pistool in zijn zak en zou me doodschieten, zei hij. Toen ik zag dat hij wilde slaan of spugen, heb ik de paniekknop ingedrukt zodat er een scherm omhoog schiet. Hij was echter sneller en spuugde. Dit keer op mijn arm.”

Hebben ze hem kunnen aanhouden?

„Omdat hij dronken was, doezelde hij een beetje weg. Ik heb me zo stil mogelijk gehouden totdat de politie kwam. Ik had hem zelf wel willen beetpakken, maar wij mogen niet zomaar achter het stuur vandaan komen. Er zijn regels, ook ter bescherming van onszelf. Toch, als je het mij en andere collega’s vraagt, zouden we het liefst iets anders doen als zo'n persoon voor je staat. Maar als hij een stukje van zijn pistool had laten zien, had ik het deurtje tegen hem aangegooid en was ik weggerend, hoor.”

Is hij bestraft?

„Hij heeft 3 maanden celstraf gekregen, waarvan vier weken voorwaardelijk. Volgende week komt hij vrij. Voor mij als leek lijkt dit een zware straf, maar het is niet voor niets.”

Veel ov-medewerkers maken geen melding van spuugincidenten. Begrijp je dat?

„Jazeker. Het geeft een hoop gedoe én een hoop frustratie omdat de pakkans klein is. Veel collega’s die aangifte doen van geweld, horen hier nooit meer iets van. Ze hebben het gevoel het voor niets te hebben gedaan. Door de introductie van de spuugkit, de camera’s met geluidsopname en de ondersteuning, heb ik het gevoel dat het steeds veiliger wordt in de bus. Het wordt wel steeds zwaarder, maar ik ben trots om buschauffeur in Amsterdam te zijn.”

GVB is deze maand begonnen met het veiligstellen van dna van bespuwers van ov-personeel via de spuugkit. Blij mee?

„De spuugkit kan de pakkans vergroten en ook preventief werken zodra mensen erover horen in de media. Wel dacht ik vanmorgen: stel ik word een bloedneus geslagen, dan wacht ik rustig op de ambulance zonder me druk te maken. Maar wat als ik nu word bespuugd? Hoelang moet ik met spuug op mijn gezicht rondlopen om het dna veilig te kunnen stellen? Ik voel me dan zo vies. Zo erg is het. Maar ik begrijp dat ik de spuug ook op een schone tissue mag bewaren. Gelukkig maar.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

PSV verliest in blessuretijd punten bij Groningen

De PSV'ers druipen zondag af in de Arena/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 21:07

Tot afgelopen zondag had PSV maar een keer punten laten liggen in de Eredivisie. Maar in vier dagen tijd heeft de koploper van de Eredivisie twee keer gemorst. Op bezoek bij FC Groningen speelde het met 3-3 gelijk, dankzij een treffer van de thuisploeg diep in blessuretijd.

Superstart

Handbalvrouwen plaatsen zich weer voor halve finale

Lois Abbingh gooit/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 19:13

Op het wereldkampioenschap in Duitsland hebben de Nederlandse handbalvrouwen weer de halve finales bereikt. Oranje rekende in de kwartfinale af met Tsjechië, al ging dat zeker niet makkelijk.

Lois Abbingh (foto) was de grote uitblinker en sleepte de ploeg er doorheen met maar liefst veertien doelpunten. De eindstand in de sporthal van Magdeburg was 30-26. Bij rust leidde Oranje met 17-16.

Bak jij dit jaar wat van de AIVD-kerstpuzzel?

Zomaar wat opgaven op een rijtje/AIVD-kerstpuzzel

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 16:49

Er zijn in december heel veel dingen waarvan je aan het begin van het jaar al weet dat ze eraan komen. Jaaroverzichten, Serious Request en niet te vergeten de allermoeilijkste puzzel van het jaar: de kerstpuzzel van de AIVD. En helaas, er is weinig kerst aan.

42 opgaven

Op kamers: 'Alles begint met een goed contract'

Woon je in een studentenkamer? Dit zijn jouw rechten

Op kamers: 'Alles begint met een goed contract'. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

VANDAAG, 16:00

Na tien keer een enorme deuk in je zelfvertrouwen te hebben opgelopen, is het eindelijk zover: je bent uitgekozen bij de hospiteeravond. Vanaf heden ben je trotse bewoner van een paar kleine vierkante meters in jouw studentenstad. Je schreeuwt het van de daken, maar let op: er kan een keerzijde zijn. Er zijn namelijk huisbazen die hun huurders volledig in de zeik nemen. Gelukkig zijn er instanties zoals de Huurcommissie die jou kunnen helpen. Want waar heb jij als huurder allemaal recht op?

Huurbescherming

Likeability of 3

Broodje kebab blijft bestaan

Fosfaat mag toch worden toegevoegd aan bevroren kebab. (Foto: EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

VANDAAG, 15:26

Je hoeft niet langer bang te zijn dat je favoriete snack na het stappen verdwijnt. Het broodje kebab blijft verkrijgbaar in snackbars en eethuizen. Aan döner kebab mag namelijk toch gewoon fosfaat toegevoegd worden.

Verbieden van fosfaat

Personeel eet chocoladeletters voor gehandicapten op

Letters van chocoladefabrikant Baronie de Heer in Rotterdam Foto: ANP

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 13:37

Een vrijwilligster die de gehandicapte bewoners van een zorginstelling wilde verrassen met 25 chocoladeletters, is erachter gekomen dat zij ze nooit hebben gekregen. Het personeel heeft de sinterklaastraktatie zelf opgegeten.

De 70-jarige Miep Broeren is vrijwilligster bij de Senioren Vereniging Dinteloord / Steenbergen in Brabant. Albert Heijn was zo gul geweest om haar 250 chocoladeletters te schenken die ze daar kon uitdelen. Toen ze er een aantal over had, besloot ze de gehandicapten bij de Stichting Dag- en Woonvoorzieningen Dinteloord te verrassen.

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer kondigt zijn vertrek aan. Foto: ANP.

Foto van 'ANP'

ANP

GISTEREN

Emile Roemer stapt begin januari op als leider van de SP in de Tweede Kamer. Hij heeft dat woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in restaurant Dudok in Den Haag, waarbij ook de andere SP-Kamerleden, zijn vrouw en zijn kinderen aanwezig waren.

Hij maakte verder bekend dat de 32-jarige Lilian Marijnissen zijn opvolger wordt. Marijnissen zit sinds maart in de Tweede Kamer en is de dochter van Jan Marijnissen, onder wiens leiding de partij groot werd.