Spugen op ov-personeel niet langer ongestraft

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

21 OKT 2015

Reizigers die ov-personeel in Amsterdam bespugen, blijven niet meer onbestraft. Stadsvervoerder GVB zet spuugkits in om dna-materiaal te verzamelen uit het speeksel. Bij een dna-match volgt straf, zonder match volgt registratie in de dna-databank.

Op 1 oktober is een proef van een half jaar begonnen in samenwerking met politie en Openbaar Ministerie (OM). „Spugen wordt door het ov-personeel ervaren als een van de meest vernederende vormen van agressie”, zegt Mireille Muller van GVB. „Het is vernederend, asociaal en strafbaar. De impact op onze medewerkers is groot.”

Weinig aangiftes

Bijna de helft van de medewerkers in bus, tram en metro zegt wel eens slachtoffer te zijn geweest van dreigementen en treitergedrag, waaronder spugen. In 2013 waren er 43 meldingen van spugen, vorig jaar 28. Volgens Muller strookt dit echter niet met de werkelijkheid. ‘Duidelijk is dat het aantal geregistreerde meldingen lager ligt dan het werkelijke aantal omdat niet ieder slachtoffer dit meldt. Niet iedereen heeft het vertrouwen dat er iets met de melding gedaan wordt. Dat idee willen we wegnemen.”

De spuugkit wordt ook in Engeland gebruikt. Foto: West Midlands Police

Vaak is de dader er al vandoor voordat veiligheidsmedewerkers kunnen ingrijpen. Met de spuugkit heeft GVB, politie en justitie een extra opsporingsmiddel in handen. „Wij hopen dat er een preventieve werking van uit gaat, omdat de pakkans met het achterlaten van dna wordt vergroot”, zegt Muller. „In Engeland is na de introductie van de dna-kit in het ov het aantal spuugincidenten drastisch afgenomen. Zodra duidelijk is dat spugen niet onbestraft blijft, wordt het minder.”

Spuugkit

Wanneer een medewerker is bespuugd, komt het ov-zorgteam met de spuugkit om het speeksel veilig te stellen. Zij zijn hiervoor opgeleid door een forensisch expert. In de spuugkit zit een wattenstaafje, plastic houder en handschoenen.

Dna-databank

„Bij de aangifte bij de politie wordt het buisje met dna bijgevoegd”, legt Franklin Wattimena van het OM in Amsterdam de procedure uit. „Verilab bekijkt vervolgens of er dna aan het speeksel onthaald kan worden, waarna het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) kijkt of er een match te vinden is in de dna-databank.”

Bij een positieve match wordt de verdachte uitgenodigd op het politiebureau. De officier van justitie besluit aan de hand van de aangifte met dna en eventuele camerabeelden of er tot strafrechtelijke vervolging wordt overgegaan. Wattimena: „Een straf voor belediging van een persoon met een publieke taak, en daar valt spugen ook onder, kan oplopen tot drie maanden celstraf of een boete van 4000 euro.”

Gegevens bewaard

Als er geen dna-match is, wordt het dna-profiel opgeslagen in de databank. „Deze gegevens worden 12 jaar bewaard”, zegt Wattimena. „We gaan ervan uit dat hier ook een afschrikkende werking vanuit gaat.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

Baudet: VVD is een kutpartij

Baudet: VVD is een kutpartij

Thierry Baudet tijdens een congres van het Forum voor Democratie. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 22:08

Thierry Baudet, lijsttrekker van het Forum voor Democratie, heeft de VVD een kutpartij genoemd op Twitter. De politicus geeft tegenover Rutger Castricum van PowNed meer uitleg over zijn uitspraak.

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Leden van de Poolse Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Op het bord de tekst „Vrees het monster niet!" / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 20:57

Een man die lid is van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster mag tijdens zijn promotiezitting geen piratenpak aan en geen vergiet op zijn hoofd hebben. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens vandaag geoordeeld.

Normalerwijs dragen promovendi tijdens de zitting bij de TU Delft een traditioneel zwart rokkostuum. De man, Michael Afanasyev, wilde echter door zijn geloof in een piratenkostuum en met een vergiet op zijn hoofd komen, omdat zijn religie zou voorschrijven dat hij bij officiële gelegenheden zo gekleed is. De universiteit verbood dat echter en daarom diende hij een klacht in bij het CvRM.

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 19:59

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Het incident vond plaats in de grot waar de leeuwen slapen. Daar hangen geen camera's. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 18:59

Een leeuw in het Nederlandse Burgers' Zoo heeft een leeuwin voor de ogen van bezoekers doodgebeten. Dat meldt Omroep Gelderland.

De dieren zouden volgens bezoekers achter elkaar aan hebben gerend en hebben gebruld naar elkaar. Daarna ontstond er een gevecht tussen de twee dieren in de grot waar de leeuwen normaal slapen.

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

Wie het virus installeert, stuurt zonder het te weten zijn bank- en creditcardgegevens naar de hackers. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

GISTEREN

Al 40.000 Nederlands hebben dinsdag een gevaarlijke link toegestuurd gekregen die een virus kan installeren. De link stond in een mail die afkomstig zou zijn van DHL of PostNL.

In de mails staat dat er een pakket naar je onderweg is en dat je alleen je gegevens hoeft te controleren, zodat het pakketje naar het juiste adres verzonden wordt.

Camera videoWaarom staken jullie, vragen Finn en Abel

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

GISTEREN

De tweeling Finn en Abel Schomaker interviewde directeur Peter de Hart van hun school De Werf in Zaandijk.

Jaarlijks kindervragenuur in Tweede Kamer

Elk jaar een vragenuur voor kinderen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

GISTEREN

De Tweede Kamer stemde bijna unaniem in met het invoeren van een vragenuurtje speciaal voor kinderen. Alle partijen, behalve het Forum voor Democratie, willen scholieren een keer per jaar de kans geven om naar de Tweede Kamer te komen. Hier kunnen zij vragen te stellen aan bewindspersonen. Dit meldt het ANP.