Spugen op ov-personeel niet langer ongestraft

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

21 OKT 2015

Reizigers die ov-personeel in Amsterdam bespugen, blijven niet meer onbestraft. Stadsvervoerder GVB zet spuugkits in om dna-materiaal te verzamelen uit het speeksel. Bij een dna-match volgt straf, zonder match volgt registratie in de dna-databank.

Op 1 oktober is een proef van een half jaar begonnen in samenwerking met politie en Openbaar Ministerie (OM). „Spugen wordt door het ov-personeel ervaren als een van de meest vernederende vormen van agressie”, zegt Mireille Muller van GVB. „Het is vernederend, asociaal en strafbaar. De impact op onze medewerkers is groot.”

Weinig aangiftes

Bijna de helft van de medewerkers in bus, tram en metro zegt wel eens slachtoffer te zijn geweest van dreigementen en treitergedrag, waaronder spugen. In 2013 waren er 43 meldingen van spugen, vorig jaar 28. Volgens Muller strookt dit echter niet met de werkelijkheid. ‘Duidelijk is dat het aantal geregistreerde meldingen lager ligt dan het werkelijke aantal omdat niet ieder slachtoffer dit meldt. Niet iedereen heeft het vertrouwen dat er iets met de melding gedaan wordt. Dat idee willen we wegnemen.”

De spuugkit wordt ook in Engeland gebruikt. Foto: West Midlands Police

Vaak is de dader er al vandoor voordat veiligheidsmedewerkers kunnen ingrijpen. Met de spuugkit heeft GVB, politie en justitie een extra opsporingsmiddel in handen. „Wij hopen dat er een preventieve werking van uit gaat, omdat de pakkans met het achterlaten van dna wordt vergroot”, zegt Muller. „In Engeland is na de introductie van de dna-kit in het ov het aantal spuugincidenten drastisch afgenomen. Zodra duidelijk is dat spugen niet onbestraft blijft, wordt het minder.”

Spuugkit

Wanneer een medewerker is bespuugd, komt het ov-zorgteam met de spuugkit om het speeksel veilig te stellen. Zij zijn hiervoor opgeleid door een forensisch expert. In de spuugkit zit een wattenstaafje, plastic houder en handschoenen.

Dna-databank

„Bij de aangifte bij de politie wordt het buisje met dna bijgevoegd”, legt Franklin Wattimena van het OM in Amsterdam de procedure uit. „Verilab bekijkt vervolgens of er dna aan het speeksel onthaald kan worden, waarna het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) kijkt of er een match te vinden is in de dna-databank.”

Bij een positieve match wordt de verdachte uitgenodigd op het politiebureau. De officier van justitie besluit aan de hand van de aangifte met dna en eventuele camerabeelden of er tot strafrechtelijke vervolging wordt overgegaan. Wattimena: „Een straf voor belediging van een persoon met een publieke taak, en daar valt spugen ook onder, kan oplopen tot drie maanden celstraf of een boete van 4000 euro.”

Gegevens bewaard

Als er geen dna-match is, wordt het dna-profiel opgeslagen in de databank. „Deze gegevens worden 12 jaar bewaard”, zegt Wattimena. „We gaan ervan uit dat hier ook een afschrikkende werking vanuit gaat.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

‘Donderdag waarschijnlijk windstoten van 130 km’

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

2 UUR

Niets is zo veranderlijk als het weer. Toch fronsten veel mensen hun wenkbrauwen toen deze week de voorspellingen wel heel erg uiteenliepen over het voorspelde weer van donderdag. Op Weerplaza werd een ware horror-storm voorspeld voor de donderdag: windkracht 12 met windsnelheden tot 150 kilometer per uur! Terwijl Teletekst het hield op windkracht 6 met een windsnelheid van nog geen 50 kilometer per uur. Hè? Zijn stormen, die een paar dagen later toeslaan dan zo moeilijk in te schatten of zat hier iemand vreselijk te slapen?

Doordeweekse techno, maar zeker niet alledaags

Elke dinsdag gaat het dak eraf tijdens Techno Tuesday en hoe slechter het weer, hoe beter de sfeer...

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

3 UUR

Dinsdag zou zomaar de nieuwe vrijdag kunnen worden, zeker onder liefhebbers: elke week techno cadeau in de Melkweg tijdens Techno Tuesday, zo ook deze dinsdag.

RTL verantwoordelijk voor de fratsen van Barbie? / ANP
Likeability of 3

Is RTL verantwoordelijk voor de toestand van Barbie?

Het was al langer duidelijk dat Barbie ongelukkig was. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

VANDAAG, 12:14

Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, verscheen afgelopen week in het nieuws omdat zij met spoed werd opgenomen in het ziekenhuis. Vriendlief, ex-manager en haar ex-man gaven allemaal een reactie, maar Barbie zelf hield zich muisstil.

Onduidelijk is wat er precies met haar aan de hand is, maar er is genoeg voer om te speculeren. Het was namelijk al langer duidelijk dat het niet helemaal goed ging met Barbie. In een eerder interview had zij te kennen gegeven zich misbruikt te voelen en in de bijstand te zitten.

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk
Likeability of 5

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:54

Niets vreselijker dan gepest worden op werk. Vuurtorenwachter Nicolette van Berkel heeft het meegemaakt bij haar werkgever Rijkswaterstaat. De wachter van vuurtoren Brandaris op Terschelling zit al meer dan twee jaar thuis nadat zij had gemeld dat ze werd gepest en (seksueel) geïntimideerd door haar collega's en leidinggevenden. Daarom wil vuurtorenwachter Nicolette van Berkel dat er een onafhankelijke commissie onderzoek gaat doen naar de manier waarop haar werkgever Rijkswaterstaat met haar klachten is omgegaan.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Openbaar vervoer: nieuwe cao voor 12.000 werknemers

Openbaar vervoer: nieuwe cao voor 12.000 werknemers

In de komende drie jaar krijgen de medewerkers in totaal een loonsverhoging van 8,3 procent. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:19

Wist je nog dat je afgelopen 4 januari niet met de streekbus kon rijden? De buschauffeurs staakten wegens een hoge werkdruk en lage lonen. Het blijkt dat de staking heeft geholpen, want werknemers in het openbaar vervoer krijgen alsnog een nieuwe cao. Vakbonden FNV en CNV zeggen afspraken te hebben gemaakt met de werkgevers in het OV over de aanpak van de werkdruk, loonsverhoging en een vaste baan voor duizend uitzendkrachten.

Toilet

Likeability of 5

'Kind van vlogger heeft daar altijd last van'

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

GISTEREN

Het lijkt haast een hype, vlogger na vlogger maakt bekend een kindje te verwachten. Van pretecho’s tot de eerste luiers: wat kunnen we verwachten van vloggers die ouders worden? En is het wel goed voor een kind om nog voor de geboorte al zo in de spotlights te staan?

Een heel leven online

Oud-prof Van der Doelen boegbeeld carnavalspetitie

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

GISTEREN

Met carnaval moet heel Nederland vrij krijgen. De petitie om dat voor elkaar te krijgen heeft nu al 100.000 steunbetuigingen gekregen. We belden even met het boegbeeld van de actie, oud-profvoetballer en nu singer-songwriter Björn van der Doelen.

‘Met Björn. Ik ben er effe niet. Ik ben op pad om voor iedereen vrij te regelen met Carnaval. Ik ga dat effe sjeffen.’ Aldus de voicemail van Van der Doelen. „Mooi hè?”, lacht hij als we hem aan de telefoon krijgen. Van der Doelen is net bij het Radio 538-duo Coen & Sander geweest. „We hebben al 100.000 handtekeningen te pakken en de teller loopt nog steeds. Zo hard had ik het niet verwacht, ik ben kennelijk een goed uithangbord, haha. Het doel is om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen en om deze dan na het carnaval in Den Haag aan te bieden.”