Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 3 mei 2016
Leestijd: 1 minuut

Rechter Italië: eten stelen mag als je honger hebt

Wie bijna doodgaat van de honger, mag kleine hoeveelheden eten stelen. Dat is geen misdrijf, heeft de hoogste Italiaanse rechter bepaald in een zaak rond een Romeinse zwerver die worstjes en kaas had gestolen.

Half jaar celstraf

De zwerver had wel afgerekend, maar betaalde alleen de soepstengels. De kaas en worstjes had hij in zijn jaszak gestoken. Klanten van de supermarkt hadden gezien dat hij het eten in zijn zak had gestoken en waarschuwden het personeel. De zwerver kon toen worden opgepakt.

In totaal had hij voor 4 euro en 7 cent gestolen. Eerder vond een lagere rechtbank dat goed voor zes maanden celstraf en een boete van 100 euro.

Kostbare zaak

Maar de hoogste rechtbank heeft nu bepaald dat het recht om te leven boven het recht op eigendom staat. Volgens de rechtbank had de zwerver zo’n honger dat hij het voedsel mocht stelen.

Sommige Italianen zijn verontwaardigd dat de zaak door drie verschillende rechtbanken is behandeld. De krant Corriere della Sera stelt dat dat handenvol geld heeft gekost, terwijl de zaak om nog geen 5 euro ging.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.