Rens Oving
Rens Oving Nieuws 3 mei 2016
Leestijd: 1 minuut

Elke dag verdwijnen er 119 sociale huurwoningen

Al 6 jaar lang verdwijnen iedere dag 119 huurhuizen die bedoeld waren voor de laagste inkomens.

In een recent rapport van het Ministerie van Binnenlandse Zaken staat dat er in 2015 in totaal 262.400 sociale huurwoningen minder waren dan in 2009. Gemiddeld verdwenen er 119 huurwoningen per dag concludeert de Woonbond na een betrekkelijk eenvoudig rekensommetje.

Niet gesloopt

En dat komt niet omdat ze gesloopt worden en ook niet omdat er geen vraag is naar goedkope huurhuizen.

Nee, de meeste sociale huurwoningen die verdwijnen, worden verkocht of gaan de vrije huursector in. Volgens Aedes, de vereniging van woningcorporaties, heeft dat twee redenen. „Ten eerste geven gemeenten aan dat ze behoefte hebben aan middeldure huurwoningen, tussen 700 en 1000 euro per maand. Daar geven corporaties gedeeltelijk gehoor aan”, verklaart een woordvoerder.

Maar belangrijker nog is de in 2013 ingevoerde verhuurderheffing. Corporaties moeten sinds die tijd belasting betalen over de waarde van hun sociale huurwoningen. Die belasting loopt in 2017 op tot 1,7 miljard euro per jaar. Om dit op te kunnen brengen worden huren verhoogd en huizen verkocht. Daarna blijft er minder geld over om te investeren in nieuwe sociale huurhuizen.

Boete

Ook de Woonbond noemt de verhuurderheffing als de belangrijkste schuldige. „We zijn het enige land ter wereld dat een boete legt op het verhuren van een sociale huurwoning”, zegt Woonbonddirecteur Ronald Paping. „Dit heeft tot torenhoge huren geleid, en heeft een drempel opgeworpen om te investeren in sociale huurwoningen. Zo betalen huurders en woningzoekenden de rekening van deze onrechtvaardige belasting.”

De huurdersorganisatie wil daarom, net als Aedes, dat de verhuurderheffing zo snel mogelijk verdwijnt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.