Goedemorgen, man met de vrolijke sokken

Miriam-Rdam 12 dec 2016

Dag medereizigers,
Ruim 10 jaar lang treinde ik iedere werkdag tussen Rotterdam Centraal en Den Haag HS. Met mij reisden iedere dag nog velen van jullie op dit traject. Ik zou jullie lang niet allemaal herkennen maar sommigen van jullie blijven me toch bij.
Rond 08:30 liep ik meestal de deur uit om de paar honderd meter naar Rotterdam Centraal af te leggen. Afhankelijk van mijn tijdstip van vertrek liep jij mij ergens op deze wandeling tegemoet: een vriendelijk uitziende man, misschien Turks of Marokkaans met een stevige tred. Na een tijdje begonnen we elkaar te herkennen en tegenwoordig zeggen we elkaar voorzichtig gedag. Sinds ik een keer erg laat was en ik je al in mijn straat tegenkwam weet ik dat je leraar bent op de basisschool in mijn straat.
Iedere ochtend nam ik vervolgens de Intercity van 08:37 vanaf Rotterdam Centraal. Als ik een keer wat moeilijk op gang kon komen in de ochtend nam ik de trein van 08:43. Soms trof ik jou daar: een jonge man, netjes gekleed, donker haar en een ietwat onzeker voorkomen. Je knoopte regelmatig gesprekken aan met jonge maar ook oudere vrouwen, op zoek naar contact. Ik heb je nu al een tijd niet gezien en vraag me af of je de ware inmiddels gevonden hebt?
Vanaf Den Haag HS was het voor mij nog een kleine 20 minuten fietsen naar mijn werk in Scheveningen. In de bewaakte fietsenstalling kwamen wij elkaar vaak tegen: jij, een net geklede man, klein van stuk, aktetas en altijd weer die vrolijke gestreepte of gestipte sokken in felle kleuren. Vaak liep ik met mijn fiets de trap af terwijl jij naar boven snelde met 2 treden tegelijk om je fiets te pakken. Hadden we even oogcontact, dan groetten we elkaar.
Sinds deze week neem ik de sprinter van 08:21 vanaf Rotterdam Centraal om vervolgens uit te stappen op Rijswijk en vanaf daar op de fiets naar mijn werk te gaan in Wateringse Veld. Ik heb namelijk een nieuwe baan. Tegen de vriendelijke leraar, de zoekende vrijgezel en de man met de vrolijke sokken wil ik zeggen; ik wens jullie het allerbeste en een goede reis. Tegen jullie, mijn nieuwe medereizigers, zeg ik: misschien treffen wij elkaar komende week op het station, in de trein of in de fietsenstalling en hopelijk zeggen wij elkaar dan binnenkort ook goedemorgen.
Groet Miriam