B&A

Niemandsverdriet 10 jul 2017

Omdat kunst nu eenmaal moet vandaag aandacht voor Bassie & Adriaan, sinds deze week gezegend met twee biografieën en een overzichtstentoonstelling. Eenieder die met Bassie & Adriaan is opgegroeid kan wel een anekdote oplepelen over ‘die twee’. Zelf had ik een studievriend die ooit een vakantiebaantje had in het Circus Bassie & Adriaan, en wist te melden dat Bas van Toor achter de schermen de hele tijd ‘godverdomme, klotekinderen’ riep alvorens zijn clownsmasker op te zetten. En nog steeds heb ik slapeloze nachten van de plaaggeest, al was het maar omdat ik een collega heb die sprekend lijkt op Jaap Stobbe en als iemand cynisch hard lacht zoals de plaaggeest moet ik in regressietherapie.

Omdat het leven vreemder is dan fictie, is het fijn te kunnen melden dat Harry Dikmans (de dove boef B2) een teruggetrokken leven leidt in Burgh-Haamstede en Benidorm, terwijl hij met die clown en die acrobaat in de clinch ligt over de dvd-opbrengsten; ongetwijfeld had die domme boef met reclamespots voor Schoonenberg Hoortoestellen (‘Wat Zeggie?’) een fortuin kunnen verdienen. Adriaans gezicht glimt door de botox inmiddels meer dan zijn acrobatenpakken. Toch heb ik respect voor de pioniers van het caravanrijden met beweegbare koplampen. Elke cent van Bassie & Adriaan is verdiend, en het is goed te begrijpen dat de baron en consorten nog steeds geld van het duo willen hebben.

Voor de legendarische serie ‘De reis vol verrassingen’ (inspiratiebron van menige Amerika-tour met huurauto) worden op Bol.com kapitalen gevraagd en geboden. Geef Bassie & Adriaan eens ongelijk, en laat die baron maar ‘drommels!’ roepen. Ik vind als zzp’er dat die mensen veel meer op tv kunnen en daarvoor dik betaald moeten krijgen. Meer hardwerkend Nederland bij Jinek en Humberto, en vraag ze dan gelijk naar hun mening over het regeringsbeleid. De gemiddelde Nederlander is immers een caravanrijder bij wie het eigenbelang vooropstaat. Wie kunnen hem beter vertegenwoordigen dan die Bassie & Adriaan?