Koninklijke Marine – Bertus 0-1 !

Hans Wesselius 6 jul 2015

Demonstratie in marinehaven

Zondag 5 juli – tijdens de Marinedagen in Den Helder – stond in de marinehaven van Den Helder een demonstratie gepland. Deze bestond uit een landing van mariniers met amfibievoertuigen in het grote bassin van de haven.
Met veel lawaai een grote zeemijn daarbij tot ontploffing brengen is een onderdeel dat veel indruk maakt op de hele omgeving. En dus ook op Bertus…

Wie is Bertus?

Sinds jaar en dag is Bertus al in de marinehaven te vinden. De haven is zijn thuis. Hij zwemt er zijn rondjes, op zoek naar wat zijn spijsvertering kan plezieren. Ja, een visje op zijn tijd gaat er absoluut in!
Als vaste gast in de marinehaven is hij gedoopt en genaamd Bertus van den Helder. Hij kijkt soms wat wazig uit zijn ogen, maar hij is geliefd en steevast present. Bertus is de huiszeehond van onze Koninklijke Marine.

Bertus op de eerste rang

Op 5 juli koos Bertus precies het grote bassin als zijn speel- en verblijfplaats. Hier vond hij de verkoeling in de warme dagen van de hittegolf, die Nederland teisterde. Bertus veroverde een entreekaartje onder het motto “Voor een visje op de eerste rang”.
Als speciale eregast speelde Bertus zelfs een serieuze rol in de uiteindelijke programmering van deze editie van de jaarlijkse Marinedagen. Als zeehond, zo aan de rand van het natuurgebied De Waddenzee, heeft hij natuurlijk ook wel enig recht van spreken.
De leiding van onze nationale marine heeft dit tijdig en juist onderkend en verdient daarvoor de lof die haar toekomt. Mede namens Bertus (en de rest van het zeehonden koor) zal ook de Waddenvereniging dit principe vermoedelijk ondersteunen. De erkenning als eersterangs ‘burger’ is te zien als een overwinning voor de duurzaamheid.

De overwinning van Bertus, de zeehond

Omwille van Bertus is namelijk besloten de knallende ontploffing achterwege te laten. Daarmee toont de Marine respect voor de natuur en voor het feit dat zeehonden anders reageren op geluiden dan mensen. Dit krijgsmachtonderdeel liet daarmee zogezegd een staaltje van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen zien.
Bertus sleepte hiermee in de thuishaven van de Marine een verdiende 1-0 overwinning in de wacht. Een overwinning, die zomaar grote gevolgen voor de toekomst kan hebben. Zowel op het gebied van de krijgskunst, als op gebieden van economie en ondernemen, milieubeheer en ethiek.

Zo’n zeehond gun je toch een visje…!