Voetballen met muziek

Santesh Girwar 6 jul 2015

De voetbal wereld kent nou eenmaal zijn sterren. Cristiano Ronaldo en Lionel Messi. Clubs als Real Madrid, Bayern Munchen en Fc Barcelona staan aan de top. Gevolgd door een klein groepje dat aan de top probeert te komen. Maar die grote clubs staan nog steeds bovenaan en de kans is klein dat daar een ander team komt te staan. Is de voetballerij dan saai geworden? Nee dat denk ik zeker niet. De laatste drie winnaars van de Champions League waren Bayern Munchen, Real Madrid en Fc Barcelona. Ze winnen deze felbegeerde prijs nu om en om. Wekelijks blinken de sterren Messi, Ronaldo en Robben uit bij hun team.

Maar hoe zouden deze teams presteren als zij moesten voetballen met muziek dat uit de speakers komt? Om de 5 minuten wisselt een diskjockey een stilte met muziek af. Tijdens de 5 minuten stilte kan het publiek zich laten horen en tijdens de 5 minuten muziek kan het publiek genieten van de heerlijke platen die de diskjockey draait. Voetballen op muziek. Het zou weleens het einde kunnen betekenen van de grote clubs. Muziek maakt iets los in een mens. Een bepaalde energie. Die weleens kan leiden tot het uitstijgen boven je zelf. Zouden de topclubs nog steeds bovenaan staan als er verplicht met muziek gevoetbald moest worden?

Ieder team mag zelf bepalen welke muziek er gedraaid wordt. De emotie, de sfeer en het stadion die er helemaal in meegaat. Voetballen op geluid, op intuïtie. Zouden er dan andere spelers aan de top staan? In het kader van de Financial Fair Play regels. Misschien is dit de oplossing om het weer eerlijker tussen teams te gaan maken en het gat tussen de top en de rest te verkleinen. Want laten we nou eerlijk zijn. Er wordt iedere zomer nog flink met geld gesmeten om nieuwe spelers te halen en de salarissen blijven stijgen. Voetballen op muziek. Het zou weleens het verschil kunnen gaan maken. Een eerlijker voetbal. Het begint bij de clubs zelf. En dan wint er na 90 minuten voetballen altijd iemand. Dat is het publiek, die onderweg naar huis nog die heerlijke platen zachtjes in hun hoofd horen en in een flits nog Ronaldo zien uithalen en scoren. Voetballen met muziek.