Zonder Heroine

Geoffury 5 jul 2017

Heroine is heerlijk. Heroine is verslavend. Ik gebruik heroine elke dag; ik kan niet zonder. Als mensen zeggen dat het slecht voor me is luister ik niet. Luister ik nooit.

Dit is een bekentenis. Ik vertel dit omdat ik wil helpen. Zodat anderen doorhebben hoe slecht heroine eigenlijk echt is. Hoe slecht het voor je is, en voor anderen rond je, en ultiem voor iedereen.

Net zoals iedere goede amateur-dokter weet ik er alles van. Google mijn beste vriend. En andere lotgenoten mijn informateurs.

Heroine is net als iedere andere drug. Beinvloedt de hersenen.
Zonder al te diep erop in te gaan: je brein heeft een beloningssysteem. Zie het als een pompje. Als je iets ‘goeds’ doet, dan knijp je erin, en komt er een lekker stofje vrij in je hoofd. Jeej. Als je traint of eet of werkt, dan gebeurt dit. Je knijpt in de pomp, stofje komt vrij. Je brein vertelt dat je goed bezig bent.
Enter drugs.
Dit kan alles zijn: alcohol, cigaretten, chocola.
En heroine.
Het is gewoon té makkelijk. Voel je een beetje kut, dan wil je in de pomp knijpen zonder er veel moeite voor te doen. Zonder daadwerkelijk te knijpen.
Enter heroine.
Als je heroine gebruikt wordt je beloningssysteem in je brein geactiveerd. Het knijpen wordt voor je gedaan. De klep gaat open.
Het ding is hoe vaker je dit doet, des te makkelijker de klep opengaat. Des te vaker je de klep open wil hebben. Des te vaker je goed wil voelen.
In lekentermen: je tolerantie gaat omhoog en je bent verslaafd en wil meer en kan niet stoppen en bent destructief.
Je leven is voorbij.
Ik ben helemaal van de self-help en -improvement. Maar voor sommigen dingen heb je hulp nodig. Van anderen. En in een land waarin bepaalde softdrugs gedoogd worden is het moeilijk om van verslavingen af te komen. Verleiding is overal. Wiet, en XTC en MDMA, of zijn die twee hetzelfde? Je kan XTC laten testen, om te kijken of het veilig is. Dit vraagt soms om moeilijkheden.

Maar voor ik tever doordraaf over andere problemen wil ik je toch een goed gevoel meegeven. Zonder pomp, zonder verslaving.
Deze column is bedoeld om de gevaren van drugs bloot te stellen.
Daarom: vervang het woord ‘heroine’ met ‘sociale media’ in de tekst hierboven.
Nu heb je twee columns voor de prijs van één.
Sterkte met afkicken.

PS: ik gebruik geen heroine.