Puissant rijk pensioenfonds beducht voor OPHEFFING

Freec01 11 jul 2017

Het puissant rijke pensioenfonds van de Holland-Amerika Lijn (HAL) had eind 2016 een dekkingsgraad van 184%. Niettemin is het fonds beducht voor opheffing. Die vrees is niet geheel ongegrond. Vele tekenen wijzen daarop. Machthebbers, politici, banken, verzekeraars willen dit uit PUUR EIGEN BELANG, hetgeen niet in het belang van de deelnemers van de pensioenfondsen, premiebetalers én gepensioneerden is, stelt mr. Cees Freeke.
De drogreden is dat ‘de kleintjes niet zullen overleven’ (de kunstmatig lage rente gaf ellende; echter nu de Europese Commissie (EC) Italië redde, neigt de Italiaan Mario Draghi naar rentestijging). Daarom zou het kabinet alle pensioenfondsen op één hoop willen gooien. De vraag is alleen: hoe?
Door misschien alle pensioenfondsen te nationaliseren zoals Hongarije eind 2010 deed. Daar is, dunkt me, hier te lande onvoldoende draagvlak voor. Bovendien is de overheid met pensioenen buitengewoon onbetrouwbaar gebleken. Eind 2012 erkende oud-premier Lubbers in ‘Buitenhof’ ‘er IN STRIJD MET DE WET naar de werkgevers een miljard aan premies teruggevloeid is en wij hebben het allemaal laten gebeuren’. Unilever liet 2,2 miljard en Philips 0,9 miljard aan middelen ‘terugvloeien’. Het Rijk ‘nam’ 25 miljard euro uit het ABP. Nationale Nederlanden (NN) opteert, net als Mark Rutte, voor ‘eigen potjes’. Zodra de doorsnee premie verdwenen is dan kan er door NN verdiend gaan worden. Aegon pleit al jaren voor één groot pensioenfonds. Winstmaximalisatie is het doel. Het is natuurlijk geen toeval, dat Corien Wortmann (ABP) ook commissaris bij Aegon is.
Een doorn in het oog van de EC is de hoge hypotheekschuld in Nederland. Barbara Baarsma weet daar wel raad mee. Zij wil namelijk ‘de SCHOTTEN tussen de pensioenfondsen en huizenmarkt OPHEFFEN.’ Logisch, Baarsma combineert een bankfunctie RABO met een adviesfunctie SER. Doordat zij ook hoogleraar is,lijken haar betogen ‘wetenschappelijk’ in plaats van ‘politiek’ gefundeerd. Veel podium bij DWDD, Pauw, Buitenhof.
Die compensatiegedachte vind je terug bij Han de Jong (hoofdeconoom ABN-AMRO) die verklaarde waarom Nederland een triple A-land is, want ‘tegenover de hypothecaire schuld staat een groot pensioenvermogen.’ Nout Wellink zag ook de balansen van de Nederlandse banken geïnfecteerd raakten door de exploderende huizenprijzen [maar deed er niets aan!]. ‘De banken leenden steeds meer geld uit, maar daar stond geen spaargeld tegenover – dat zat opgepot in de pensioenfondsen’, aldus Wellink.