Mental Health is WEL belangrijk!

Kid Future 11 jul 2017

Soms verveel je je en dan vind je jezelf terug in een nietszeggend verhaal op Facebook. Vandaag was zo een dag, alleen kwam ik dit keer wel een interessant stuk tegen. Een jonge vrouw liet vol trots aan haar social media wereld zien dat haar baas positief reageerde op een ziekmelding die ging over haar mental health. Niets raars dacht ik, tot ik de reacties las.

Mental Health wordt de laatste tijd steeds meer naar de voorgrond gebracht. Uit verschillende rapporten blijkt dat jonge werknemers moeilijk om kunnen gaan met de stress en de druk van hun leven. Door deze druk zitten jaarlijks meer dan honderdduizend werknemers tot 35 jaar thuis met hevige stress of burn-out klachten. Terwijl dit aantal met de jaren groeit, wordt er maar weinig gedaan aan het preventief uitschakelen van hevige stressfactoren. Uitschakelen is natuurlijk bijna niet te doen, dus moet er meer gedaan worden aan de druk op de jonge werknemers.

De jonge vrouw in het verhaal doet dit door haarzelf soms een dagje ziek te melden om even de stress te laten zakken. Een mooie manier om jezelf weer op te laden en de volgende dag fris aan het werk te gaan. Alleen is niet iedereen het hiermee eens. Vooral de oudere generatie snapt niet goed waarom de druk zo hoog is voor jonge werknemers.

Vaak zit de druk hem in het sociale leven dat tegenwoordig niet meer weg te denken is, een weekje verdwijnen voor je familie, vrienden en kennissen is niet meer mogelijk. Deze druk komt samen met de vele flexibele arbeidscontracten die weinig zekerheid bieden voor het afbetalen van de dure studieschulden. Alles bij elkaar kan dit een flinke druk op de schouders opleveren van deze net in de arbeidsmarkt instromende man of vrouw.

Maar het taboe blijft, terwijl de grootste burn-out klachten ondertussen komen uit de hoek van 25-jarige blijft de gevestigde orde een taboe houden op stress. Gewoon doorwerken dus. Ik vind dat hier anders naar gekeken moet worden en dat het taboe eindelijk doorbroken mag worden. De wereld veranderd elke dag en als wij niet meegaan met deze verandering is de nieuwe generatie al opgebrand voordat zij hun piek hebben bereikt.

Mijn tip voor de werkgever, geef je mensen de ruimte om soms even te ontstressen. En werknemer neem soms even een dagje vrij met niks. Want ook jij weet dat de vakanties en weekenden volgepland staan met andere bezigheden!