Het volksgericht anno 2017

Fluisteraar 7 mrt 2017

Bij nieuwsuur wordt Alexander Pechtold geconfronteerd met een depressieve man die niet meer wil leven. Of Pechtold het maar even voor hem wil oplossen. Bij Pauw en Jinek wordt Mark Rutte voor de Groningers geworpen. In de hoop wat bloed te zien, geilen alle twitteraars naar de meest bloederige scènes uit de horror rally om de kijkcijfers. Of Rutte het maar even wil oplossen.

Misschien komt het omdat ik het geluid had uitstaan, maar ik zag geen boze Groningers. Op de achtergrond zitten ze zelfs een beetje te lachen. Ik hoor ze denken: een reisje naar Amsterdam is best gezellig en … hier valt wat te halen. De video recorder (aan hun kleding te zien hebben ze die daar vast nog) is geprogrammeerd, want ik ben nu op TV. Hoe zeer ik ook mijn best doe, ik zie echt geen boze Groningers. Als ik het geluid aan zet hoor ik ze wel, maar zodra ik het geluid weer uitzet, zie ik mensen die bloed ruiken en Mark Rutte lekker alles kwalijk kunnen nemen.

En Rutte ploetert als de beste: “we hebben de gaswinning gehalveerd”. Nee roepen ze. Nee. Maar wat nee? Ooh, ze willen erkenning. Als beesten schreeuwen ze om toch vooral als mens behandeld te mogen worden. En Rutte, die mag kiezen. De gaskraan half dicht en voor de Groningers of helemaal dicht. En dan? Tja, wat als de douche geen warm water meer geeft? Of als de verwarming het aflaat? Dan gaat het niet meer over erkenning of om als mens behandeld te willen worden. Dan zouden we pas echt boos worden.

Naast barsten in de Groningse muren heeft de rechter vastgesteld dat er nu ook barsten in de Groningse ziel zitten. Al die psychische schade resulteert al snel in een All Inclusive naar Griekenland. Of Spanje, want als Groningse asielzoeker wil je niet geconfronteerd worden met al die vluchtelingen uit Syrië. Weten we in Nederland nog wel wat een trauma is?

Woont u in Groningen en bent u al lekker aan de kook? Sorry, maar die lachende Groningers bij Pauw en Jinek zijn de oorzaak van mijn verwarring. Bovendien is men er op tijd bij en is er nog geen huis ingestort. Op instorten staande woningen worden gesloopt en de Groningers worden financieel gecompenseerd. Alle Nederlanders hebben al die jaren genoten van het gas in Slochteren. Dat feest lijkt nu op zijn einde. We moeten de Groningers helpen, maar daar hoeven we toch niet zo boos over te doen?