Heiligt het feminisme alle middelen?

NoeneKazarjan 7 mrt 2017

Terwijl vrouwen steeds meer rechten lijken te krijgen, naast plichten die we associëren met traditionele opvattingen, (die we beschouwen als outdated) komt er ook een tegenbeweging van het feminisme op. Dit alles lijkt te maken te hebben met de negatieve connotatie waaraan het woord feminisme is onderworpen. Waar onze voorouders streden voor ‘mannen meer zorgen, vrouwen meer werken’ krijgen sommigen het idee dat we tegenwoordig de wereld willen runnen. Dat we het kunnen, weet ik wel zeker. Echter zouden we het niet moeten willen in ons eentje, maar daar valt altijd over te twisten. Aangezien de vrouwen om mij heen gek zijn op babbelen, discussiëren en een glaasje wit, zouden de meetings misschien ietsjes langer duren. Maar ons kennende, zeer effectief zijn. Afijn, die negatieve connotatie werd onder andere in het leven geroepen door bekenede leuzen en het zogenaamde met je ‘geslacht stemmen’-idee.

Precies dat vormde de aanleiding voor dit lezerscolumn. Ik zat wederom in een volle bus, welgeteld de derde in de reeks volle bussen, en het meisje op rechts sneed een belangrijk gesprek aan met haar buurman op een opmerkelijk vroeg tijdstip. ‘Ik ben het eigenlijk niet per se met de agendapunten van dat partij eens, maar wel met die vrouw. Ze staat zo sterk in haar schoenen. We zijn wel toe aan een vrouw.’ Aangezien ik er meermalen, door vrienden, op geattendeerd ben dat ik mijn gezichtsuitdrukkingen in bedwang moet houden, probeer ik dat. Ik trek mijn wenkrauwen weer in, stop met absurd grinniken en kijk de andere kant uit.

Het aanrecht komt niet tot zijn recht als ik erachter sta, maar op hakken lopen is geen probleem en het allerliefst doe ik dat later terwijl ik een hoge functie bekleed. Dat de emancipatie niet helemaal voltooid is en doorgevoerd in alle hoeken en gaten, zie ik als vrouw dan ook zeker wel. We lopen, als het niet dagelijks is, wel wekelijks, tegen obstakels op waar mannen niet mee te maken krijgen. Maar op een vrouw stemmen, omdat ze simpelweg een vrouw is, is niet het antwoord en is het ook nooit geweest.

Dat stemmen ontzettend belangrijk is, weten we hopelijk allemaal. En zo niet: het is belangrijk. En… wij vrouwen komen er wel op een andere manier. Daar twijfelt niemand toch aan?