Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 25 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

E-sigarethandel lijdt onder onderzoek

De e-sigaret zou 15 keer kankerverwekkender kunnen zijn dan een gewone sigaret, zo was vorige week te lezen op tal van nieuwssites in binnen- en buitenland. Deze conclusie, die werd getrokken uit Amerikaans onderzoek gepubliceerd in een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift, deed de gemoederen flink oplopen. Al snel verschenen op mediasites ook tegenreacties van critici die zeiden dat de onderzoekers irreële instellingen van de e-sigaret hadden gebruikt en dat alleen bij verkeerd gebruik en extreme oververhitting de kankerverwekkende stof vrij kan komen. Maar de onrust was al gezaaid.

Lees ook: Onderzoek e-sigaret veroorzaakt ophef en verwarring

Bestellingen geannuleerd

,,30 procent van mijn bestellingen zijn geannuleerd", zegt Jan-Hein van Erp, van e-sigaretproducent ZenSations. ,,Ook wordt onze klantenservice overspoeld met vragen." Volgens Van Erp heerst er veel verwarring. ,,Mensen lezen alleen dat uit onderzoek blijkt dat de e-sigaret kankerverwekkend is. Maar dat de gevaarlijke stof alleen vrij kan komen als er een batterij van 5 volt wordt gebruikt en ook nog eens bij oververhitting, zo ver lezen mensen vaak niet. Het kwaad is al geschied. Ik verkoop alleen e-sigaretten met daarin een batterij van 3.7 volt, helemaal veilig volgens het onderzoek, maar toch heb ik tal van geannuleerde bestellingen.".

Farmaceutische industrie

Ray Story van de pro-e-sigarettenorganisatie Tobacco Vapor Electronic Cigarette Association (TVECA) vermoedt dat de farmaceutische industrie geholpen heeft de negatieve berichtgeving over de e-sigaret de wereld in te helpen. „Deze industrie heeft er baat bij als de e-sigaret weer als medicijn bestempeld wordt, dan mogen e-sigaretten niet meer vrij verkocht worden.”

E-sigaretrokers

Ook veel e-sigaretrokers, oftewel dampers, voelen zich aangevallen door het onderzoek en de berichtgeving. De mailbox van onze redactie stoomde vol met boze reacties. Jarenlang verstokte rokers wilden graag laten weten hoeveel baat zij hebben bij het elektronisch roken. ,,Nu moet ik mij weer gaan verdedigen tegen familie en vrienden die zogenaamd het beste met mij voor hebben. Zal ik dan maar weer gaan roken?", mailt een lezer. ,,Iedereen wordt zo weer teruggejaagd naar de peuk. Doodzonde", schrijft een ander.

Onderzoek

De meeste mailers zeggen te hopen op snel meer en uitgebreid onderzoek, in de hoop dat zo wordt aangetoond dat de e-sigaret minder schadelijk is dan een gewone sigaret. Iets waar Van Erp zich bij aansluit. Ook de Alliantie Nederland Rookvrij waar onder andere KWF Kankerbestrijding en het Longfonds inzitten, pleit voor meer onderzoek naar de e-sigaret. ,,De e-sigaret is geen onschadelijk product, maar wel minder schadelijk dan een traditionele sigaret. Er is nog te weinig bekend over de schadelijkheid van de e-sigaret op langere termijn", luidt het standpunt van de Alliantie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.