Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 25 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

COC Prijs uitgereikt aan jeugdserie SpangaS

De Bob Angelo Penning van het COC is zondagmiddag toegekend aan de makers en cast van de jeugdserie SpangaS. COC-voorzitter Tanja Ineke reikte de penning uit tijdens COC’s fundraising-evenement True Colors in een uitverkocht Paradiso Amsterdam.

TV-opvoeding

De makers en cast van de NCRV-jeugdtelevisieserie SpangaS krijgen de Bob Angelo Penning omdat ze volgens het COC een hele generatie jongeren hebben opgevoed met respect voor lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s). SpangaS bereikt dagelijks honderduizenden jongeren.

De serie, die zich afspeelt op een middelbare school, besteedt sinds het begin uitgebreid, respectvol en op vanzelfsprekende wijze aandacht aan LHBT’s. In de eerste seizoenen volgde SpangaS de coming-out en relaties van de homoseksuele leerling Flip. De afgelopen jaren speelt de lesbische Charley een belangrijke rol. Onlangs zoende ze voor het eerst met een meisje. Flip en Charley zijn rolmodellen voor een generatie jongeren.

Privé-inzet

Diverse SpangaS-acteurs – waaronder Jasper Gottlieb en Hassan Slaby – zetten zich ook privé in voor LHBT-acceptatie, bijvoorbeeld door belangeloos mee te werken aan filmpjes van www.gaystraightalliance.nl.

Lees ook: Professionele hulp voor kijkers SpangaS.

LHBT-acceptatie is juist onder jongeren van groot belang, benadrukt het COC. Uit recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat LHBT-jongeren relatief veel gepest worden en dat suïcidecijfers in deze groep bijna vijf keer hoger liggen dan gemiddeld.

Bob Angelo

Bob Angelo was de schuilnaam van Niek Engelschman, de oprichter en eerste voorzitter van het COC. De Bob Angelo Penning werd ingesteld in 1991. Tot de winnaars behoren Erwin Olaf, Paul de Leeuw, Hans van Manen, Joke Swiebel, Henk Krol, Marjan Sax, Boris Dittrich, Andreas Burnier en Arie Boomsma.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.