Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 5 feb 2017
Leestijd: 3 minuten

Eric Botteghin: Natúúrlijk was ik ooit een aanvaller

Liever de nul houden of een doelpunt maken? Eric Botteghin twijfelt geen moment met zijn antwoord na de met 0-2 gewonnen wedstrijd tegen FC Twente. „De nul houden, ik ben immers verdediger”, lacht de Feyenoorder. Ooit was hij echter spits. „Dat is logisch als je Braziliaan bent”, lacht Botteghin. „Ik was tien jaar oud toen ik aanvaller was, maar ik kwam er al snel achter dat ik beter kon verdedigen.”

Panna

Botteghin is niet speels, zoals zijn meeste landgenoten. Sober is meer op zijn plek als je een labeltje aan hem wilt plakken. Als hij de bal heeft, levert hij hem zo snel mogelijk in bij een ploeggenoot. „Eric is superdegelijk”, zegt Eljero Elia, de man van de assist bij de goal van Botteghin. „Als hij scoort of iets moois met de bal doet, moeten we eigenlijk altijd lachen. Vlak voor rust gaf hij een speler van FC Twente een panna. Schitterend toch?”

Botteghin kan zich de panna niet eens herinneren. „Dat zegt wel genoeg hè? Het was dus geen bewuste, haha!” Zijn goal was echter wel bewust. „Als Eljero langs zijn man komt is de afspraak dat hij de bal laag en hard voorgeeft tussen de vijf meter lijn en de penaltystip. Iemand moet daar dus altijd staan. Nu was ik dat, omdat we vlak daarvoor een hoekschop hadden gehad.”

Coolsingel

De koploper uit Rotterdam wist dat er in Enschede gewonnen moest worden, nadat belagers PSV en Ajax hun wedstrijden hadden gewonnen. FC Twente bleek echter een taaie tegenstander. Zeker in de eerste helft was de thuisploeg minimaal gelijkwaardig aan de titelpretendent. „Toch twijfelde ik er geen moment aan dat we zouden scoren”, aldus Botteghin. „We doen dat vaker in de slotfase.”

Zo ook tegen PSV op de zesde speeldag. Feyenoord won toen in Eindhoven met 1-0 door een doelpunt van de verdediger in de 83e minuut. Als de Rotterdammers straks met de schaal op het bordes voor een uitzinnige menigte op de Coolsingel staan, heeft Botteghin een groot aandeel in de vijftiende titel. Want naast zijn doelpunten, miste Braziliaan deze competitie nog geen minuut en hield hij dertien keer ‘de nul’.

Slopers

„Hij en Jan-Arie van der Heijden raken steeds beter op elkaar ingespeeld”, zegt Elia als we hem naar zijn ploeggenoten vragen. „Het zijn echte slopers, geen enkele aanvaller speelt graag tegen hen. Neem dat maar van me aan.” Botteghin blijft bescheiden als hij geconfronteerd wordt met de loftuitingen van Elia. „De hele verdediging staat goed, eigenlijk de hele ploeg. We vinden elkaar blind en hebben veel zelfvertrouwen.”

Na twee keer de KNVB-beker gewonnen te hebben, aast Botteghin nu op dé ultieme prijs. „De landstitel is een droom. Ik speel nu sinds 2007 in Nederland, maar pas in de laatste twee seizoenen heb ik prijzen gepakt. Ik hoop mijn ‘winning streak’ nog even vol te houden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.