Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 5 feb 2017

Hoeveel bier we in 2016 dronken…

9.989.825 hectoliter gewone pils… Nee, dat is niet de totale bierconsumptie van Nederlanders sinds het jaar 2000. Het is de totale pilsconsumptie van ons aller bierdrinkers in 2016, nog buiten speciaalbieren en alcoholvrije bieren om. Het totale marktaandeel van gewone pils was 84,4 procent. Oh ja: een hectoliter is 100 liter…

De Nederlandse Brouwers presenteert maandag alle bierconsumptiecijfers over het vorige jaar. De overkoepelende organisatie behartigt de belangen van tien brouwerijen die in ons land samen goed zijn voor 95 procent van de bierproductie in Nederland. Hier vind je alvast wat getallen.

Hoeveel bier we in 2016 dronken...

220 procent

De consumptie van speciaalbier steeg het afgelopen jaar met 13 procent, dat van alcoholvrij bier zelfs met 18 procent. De Nederlandse bierdrinker omarmt het alcoholvrije alternatief sowieso steeds meer. De consumptie ervan steeg sinds 2010 met 220 procent.

394.000 hectoliter

In 2010 dronken we met z’n allen 125.000 hectorliter alcoholvrij bier, vorig jaar was dat 394.000 hectoliter. Steeds meer brouwerijen spelen in op de groeiende vraag en komen met een eigen 0.0-bier op de markt, of bieden nieuwe smaakvarianten aan. „De keuze in het schap is stormachtig toegenomen”, weet Cees-Jan Adema, directeur van de Nederlandse brouwers.

Hoeveel bier we in 2016 dronken...

92 procent

Bewust genieten en verantwoord omgaan met alcohol, dat is in Nederland de sociale norm. Cijfers van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) laten zien dat 92 procent van de consumenten die weleens drinkt, dit verstandig en met mate doet. De gemiddelde alcoholconsumptie is sinds 2000 met 17 procent gedaald. Brouwers spelen daarop in met een groter aanbod van alcoholvrij bier en door te innoveren op het gebied van bieren met een lager alcoholpercentage.

2,4 procent

De consumptie van biermixen als Radler is na jaren van sterke groei iets gedaald (2,4 procent). Daar staat tegenover dat geheel alcoholvrije Radlers flink in de lift zitten.

Hoeveel bier we in 2016 dronken...

85 procent

Van al het bier dat in Nederland in 2016 werd gedronken, is 85 procent gebrouwen op eigen bodem. Het percentage geïmporteerd bier steeg licht naar 15 procent. Andersom wordt Nederlands bier over de grens meer gewaardeerd. De export steeg vorig jaar met 2,4 procent tot 14,5 miljoen hectoliter. Daarmee is Nederland de grootste bierexporteur van Europa. Wereldwijd zijn ‘we’ achter Mexico de nummer 2.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hoeveel bier we in 2016 dronken…
Sluiten