Iza de Bruin
Iza de Bruin Buitenland 17 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Actievoerders Animal Rebellion gooien pakken melk leeg in supermarkten

De protestactie waarbij twee vrouwen tomatensoep gooiden over het schilderij van Van Gogh om aandacht te vragen voor de schadelijke olie-industrie, heeft blijkbaar een groep activisten geïnspireerd. De Britse organisatie Animal Rebellion is namelijk ook bezig met een kliederige verzetsactie: ze gooiden dit weekend pakken melk leeg in verschillende Britse supermarkten.

Daar blijft het niet bij. Er werden ook plakkaten neergezet voor de vleeswaren zodat klanten er niet meer bij konden.

100.000 pond schade door Animal Rebellion

In onder andere Marks and Spencers, Sainsbury’s en Fortnum & Mason waren de pakken melk niet veilig. De groep Animal Rebellion riep op om op deze manier te protesteren. Bij Fortnum & Mason is bekend dat er twee actievoerders aanwezig waren: de 40-jarige Stephen Bone en de 26-jarige Sofia Fernandes. Ze zijn opgepakt vanwege diefstal. Want al die pakken melk hebben ze niet afgerekend en opgeruimd. Op 7 november worden ze in de rechtszaal verwacht.

Ze hadden voor meer dan honderdduizend pond schade gemaakt. Dat hoge bedrag bestaat niet alleen maar uit melkpakken maar ook uit het dure tapijt dat door de vloeistof helemaal geruïneerd is, stelt de politie. In totaal heeft Animal Rebellion voor veel meer schade gezorgd: ze hebben bijvoorbeeld ook een bezoekje aan het befaamde warenhuis Harrods gebracht.

Alarmbellen van moeder natuur

De reden waarom de groep actie voert, is om aandacht te vragen voor het verslechterende welzijn van onze planeet. Animal Rebellion stelt dat de premier Liz Truss en staatssecretaris van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken Ranil Jayawardena ‘de alarmbellen van moeder natuur negeren’.

Een oplossing voor het verbeteren van ons milieu is volgens Animal Rebellion door plantaardig te leven. Ze willen dat de overheid boeren steunt om die transitie mogelijk te maken. Lou Hadden, een van de Britste actievoerders, zegt: „Dit is niet hoe ik dacht mijn weekend door te brengen. Helaas was deze actie nodig om de hoge pieten te laten luisteren naar de geleerden uit Oxford, Harvard en de IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change, red.).”

Explosies in centrum van Kiev: ‘Ze gaan ons hier niet mee breken’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.