Hester Ramaker
Hester Ramaker Video 17 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

Deze video legt term ‘white privilege’ goed uit

De term ‘White privilege’ is geen verwijt, zoals veel mensen denken. Deze term is eigenlijk alleen een manier om bespreekbaar te maken dat witte mensen voorrechten genieten die ze automatisch hebben gekregen. Dus zonder er ook maar iets voor te doen.

Duidelijk

Het is lastig om deze term uit te leggen aan mensen die het niet begrijpen. De makers van deze video weten het echter op een simpele manier goed duidelijk te krijgen. De video gaat dan ook viral.

Stappen dichterbij

In de video is te zien hoe een aantal mensen gevraagd wordt hard over de lijn te rennen om een briefje van honderd dollar te pakken. Echter, eerst stelt de spelleider een aantal vragen waardoor mensen stappen kunnen verdiepen. Door die stappen komen ze al automatisch dichter bij de honderd dollar. De vragen die gesteld worden zijn voorrechten waar iemand totaal niets voor hoeft te doen. Bijvoorbeeld het hebben van ouders die nog altijd getrouwd zijn, of zeker weten dat je naar school kunt.

Je raad het al: sommige deelnemers blijven op de achterlijn staan. Dat briefje van honderd is voor hen wel heel ver weg. Anderen mogen stappen vooruit en zien het briefje van honderd al liggen. Zonder daar ook maar iets voor te hebben gedaan…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Deze video legt term ‘white privilege’ goed uit
Sluiten