Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 2 nov 2022
Leestijd: 5 minuten

Special Forces VIPS weer nietsontziend en keihard: ‘Ik wil niet doodgaan!’

Daar sta je dan in Special Forces VIPS. Bovenop een hoog gebouw, terwijl je naar boven bent gegaan met een zak over je hoofd. Plots wordt-ie eraf getrokken en word je gesommeerd aangelijnd voorover langs de muur naar beneden te lopen. Hoogtevrees? Boeit niemand. Welkom in de nieuwe reeks op Videoland.

In Special Forces worden elf bekende en misschien wat minder bekende Nederlanders uitgeroepen tot VIPS. Maar het predicaat VIP betekent niet dat zij een gala op de mooiste plekken bijwonen. Nee, zij krijgen de zwaarste training van hun leven, zoals echte Special Forces gewend zijn. Dat betekent de controle volledig uit handen geven en doen wat je opgedragen wordt.

Eerste Special Forces VIPS was al keihard

Vorig jaar deed onder meer Dave Roelvink aan Special Forces VIPS mee. Metro interviewde hem over het feit dat hij een brief aan zijn pasgeboren kind moest schrijven, voor het geval hij kwam te overlijden (dat doen die militairen dus…). Het seizoen bleek nietsontziend en Dave Roelvink een uitstekende deelnemer. We waren benieuwd of seizoen 2 weer zo gruwelijk is (onder meer met Daves broer Donny). Daarom zag Metro Special Forces VIPS alvast voor Blik op de Buis, de rubriek waarin nieuwe en opvallende programma’s van reguliere televisieomroepen en streamingdiensten worden besproken. De huidige reeks is vanaf vandaag wekelijks op woensdag op Videoland te zien.

Welk nummer wint Special Forces VIPS?

De deelnemende Special Forces leveren letterlijk alles in: luxe, bezittingen, persoonlijkheid, ego en status zijn vanaf seconde één weg. Grote sportkampioenen als Henk Grol en Marianne Timmer? Die bestaan niet meer, ze zijn een nummer. Nummertjes die het einde moeten proberen te halen. Onderweg zullen een flink aantal het niet meer trekken, zagen we vorig seizoen. Als zij de drie woorden ik, geef en op zeggen, dan is het einde verhaal.

De tweede reeks staat weer onder leiding van voormalig Special Forces. We herkennen vertrouwde gezichten van vorig jaar. Vertrouwd, maar vooral streng en altijd serieus. „Voor ons is dit geen spel”, zegt Erik, „maar bittere ernst. Elke minuut bij ons voelt aan als een uur, elk uur als een dag. Tijd is tijd en de tijd niet halen betekent opnieuw. Daarbij zien we als grootste stress-oefeningen do or die en als tweede zelf handelen om tot een resultaat te komen, terwijl er héél veel stress is.”

Schop onder je kont in Slovenië

De loodzware fysieke en mentale trainingen worden gehouden in de ondoorgrondelijke bossen van Slovenië. Kaj Gorgels vindt het vooraf mooi om zichzelf eens een schop onder z’n kont te geven. Niet veel later weet hij dat hij in de hel is beland en dat die schop een (continue) mega-trap tegen z’n reet is. Model Sylvia Geersen wil zichzelf weleens in de spiegel kijken door aan Special Forces VIPS mee te doen. Maar niet om te zien of haar haar goed zit. Ferry Doedens verliest bij opdracht één zijn schoenzooltjes, waarbij hij „ik moet ze terug” roept. „Je moet helemaal niks”, krijgt hij als enige reactie. Doedens heeft die zooltjes overigens echt nodig, zo blijkt. Later zal hij tot eerste ‘kandidaat van dienst’ – een soort teamcaptain – worden uitgeroepen, want de Special Forces weten dan allang: dat wordt chaos met die drukke gast.

Videoland Special Forces Vips
De Special Forces. Foto: Shotbysud

De eerder genoemde Sylvia Geersen is trouwens degene op het dak, beschreven in de inleiding. Haar tocht naar beneden is gruwelijk, want ze heeft al angst als ze op haar mobiele telefoon naar ‘iets hoogs kijkt’. Bij Thijs Zeeman is de situatie nóg erger. Hij mag zichzelf later een cijfer geven en komt tot een 6. De reactie: „Je hebt verdomme een 4 man.” Zeeman heeft overigens een boeiende verklaring. We zullen niet veel meer verraden, maar wel dat die dekselse Donny Roelvink de muur af loopt alsof hij op een stoep wandelt. Petje af.

Bikkel Mariska van Kolck (58)

Een nog grote pet om af te nemen is er voor Mariska van Kolck. Zij is inmiddels 58 jaar en noemt zichzelf nog redelijk fit. De musicalster heeft vooral op dansgebied de nodige zware trainingen doorstaan, maar dit… Ze valt al snel kreunend in elkaar. Is er in Special Forces dan een staf die haar oppept? Integendeel. „Vanaf nu willen we nooit meer gekreun of gesteun horen”, krijgt de hele groep mee. De instelling van deze militairen is namelijk dat als één persoon afhaakt, dat fataal kan zijn voor een heel team.

Special Forces Vips Videoland Mariska van Kolck
Mariska van Kolck. Foto: Shotbysud

Of Mariska van Kolck het lang gaat volhouden: we weten het niet. Maar ze bikkelt erop los. „Mijn zoons stonden te stuiteren toen zij hoorden dat ik meedeed. Jij kúnt dat helemaal niet, zeiden ze.” Ja, ook deze Special Forces VIPS is weer keihard en nietsontziend. We duimen voor Van Kolck (en de anderen), maar of het iets voor haar is… In ieder geval niet voor deze verslaggever. Die blijft lekker kijken, vol bewondering dat zeker. Een vooruitblikje biedt al genoeg om ook deze reeks uit te zitten. Alleen al omdat we Fun X-presentatrice Ouassima Tjamout ‘ik wil niet dood’ horen schreeuwen. Best benieuwd wat daar aan de hand is.

Aantal blikken: 4 uit 5 (op basis van aflevering 1).

Blik Buis illustratie
Illustratie: Metro

Holly Mae Brood is hacker in Netflix-film The Takeover: ‘Maar ik typ nog met twee vingers’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.