Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 4 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Alexander Pechtold bestempelt verkiezingsuitslag als ‘extreemrechts’ en dat stuit tegen de borst van Oranjewinter-gasten

Oud-politicus Alexander Pechtold (D66) sprak gisteravond bij De Oranjewinter uit dat hij het potentiële kabinet als ‘extreemrechts’ beschouwt en daar kreeg hij de nodige reacties op aan tafel.

De huidige kabinetsformatie is na de monsterzege van de PVV bij de verkiezingen nog een behoorlijke klus. Pechtold vertelt bij De Oranjewinter dat hij geschrokken is van de verkiezingsuitslag. „Ik had wel verwacht dat de meerderheid voor een rechts kabinet zou zijn. Maar dat het extreemrechts zou worden…”‘

Alexander Pechtold noemt PVV ‘extreemrechts’

Presentatrice Hélène Hendriks reageert ietwat verbaasd. Tafelgast Rutger Castricum noemt op dat juist het soort opmerkingen als die van Pechtold ervoor zorgen dat men op een PVV stemt.

Maar Pechtold blijft bij zijn woorden en legt uit waarom hij de PVV extreemrechts noemt. „Deze grootste partij treedt de afgelopen tien à vijftien jaar discriminerend op, zet mensen weg, veroordeelt het parlement als ‘nep parlement’, maar wil er kennelijk wel aan mee doen, ze willen een kopvoddentaks  introduceren en ga zo maar door.”

Pechtold en Geert Wilders vaak in strijd

Pechtold en Geert Wilders waren in de Tweede Kamer nooit echt vrienden. Al kan de D66’er wel toegeven dat Wilders een goede politicus is. Mede omdat hij met humor en zelfspot zijn scherpe standpunten kan verdedigen. „Maar als je teruggaat naar de essentie van zijn politiek, dan is dat verdelen.”

Hendriks vindt het gek dat Pechtold suggereert dat alleen de charmes van Wilders hem de verkiezingswinst hebben gebracht. „Kiezers hebben toch altijd gelijk?”

Rutger Castricum kritisch in Oranjewinter

Volgens de oud-politicus zijn veel mensen teleurgesteld in de overheid. Hendriks benadrukt dat Pechtold zelf ook onderdeel van deze overheid was. „Ik denk dat de laatste tijd het gevoel is ontstaan bij die verkiezingen… Er komen te veel mensen binnen, onze cultuur niet meer zoals het was, we moeten concessies doen, van Zwarte Piet tot aan carbid schieten, vuurwerk. Dingen worden ons afgenomen, we mogen steeds minder. En dat heeft zich vertaald in een geluid van grenzen sluiten en minder mensen toelaten en dan komt het goed.” Hij noemt daarnaast op dat het een fout van de progressieve politiek is, dat zij daar geen antwoord op hebben.

Volgens Castricum klinkt dat pleidooi redelijker dan de PVV als extreemrechts te bestempelen. Volgens hem hebben een hoop nieuwe kiezers op Wilders gestemd. „Iets wat zij misschien niet hadden gedaan als de politieke partijen het zo verschrikkelijk hadden laten liggen. Waaronder met name D66.”

Raymond Mens zet ook vraagtekens

Pechtold vindt de uitspraken en standpunten van Wilders niet mals, maar volgens Castricum heeft de politiek dat ook ‘zuurstof’ gegeven. „Je kunt zeggen het is zijn schuld of je kunt zeggen het is onze schuld. We hebben al die mensen zijn armen ingejaagd en dat heb je gedaan”, aldus Castricum.

Pechtold wil weleens zien wat Wilders ervan gaat maken. Tafelgast Raymond Mens vindt die houding ook wat vreemd. „Geen kiezer gelooft toch dat hij extreemrechts is, als jij tegelijkertijd zegt: ‘Laat het maar zien'”, aldus Mens. En dat irriteert Pechtold. „Je blijft hangen als een grammofoonplaat op dat ‘extreemrechts’.” Pechtold wil zien wat voor keuzes de PVV maakt bij moeilijke politieke beslissingen. „Politiek is vaker teleurstellen dan mensen blij maken.”

Je kijkt de Oranjewinter terug via KIJK 

De huurverhoging in 2024 per type huurwoning en inkomen

Boodschappenkar weer prijziger, deze producten worden duurder (maar er zijn ook meevallers)

Meer steun voor harde acties tegen overheid of omvallen systeem, blijkt uit onderzoek

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties