Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 26 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

Raoul Heertje oogst lof met Israël/Hamas-pleidooi: ‘Pijn is zo groot dat je pijn van de ander ontkent’

De situatie tussen Israël en Hamas, waarbij aan beide zijden veel (onschuldige) slachtoffers vallen, zit bij veel mensen continu in het hoofd. Er is veel verdriet, woede en onbegrip en hoe kan dat in zo’n situatie ook anders? Bij Khalid & Sophie ging het gisteravond over die situatie en pleitten Joris Luyendijk en Raoul Heertje voor meer begrip en minder polarisering. En daar oogsten ze beiden, maar in het bijzonder Heertje, veel lof mee.

Joris Luyendijk is voormalig Midden-Oostencorrespondent en was bij de talkshow aanwezig om de situatie in Israël te duiden, maar Raoul Heertje zat er eigenlijk vanwege een heel ander onderwerp. Hij is namelijk zwevende kiezer en gaat het land door om te kijken welke partij zijn stem verdient. Toch vindt het gesprek een weg naar de situatie in Israël, wat bij veel talkshows gebeurt. Heertje spreekt emotioneel over de gebeurtenissen en zijn stem breekt zo nu en dan ook. Op social media zijn kijkers vol lof.

Raoul Heertje bij Khalid & Sophie: ‘Het is precies dezelfde pijn’

Heertje: „De pijn, jouw eigen pijn, is zo groot, dat je de pijn van een ander mag ontkennen. En dat doen alle kanten. Terwijl eigenlijk moet de pijn die jij voelt, de manier zijn om de pijn van de ander te begrijpen.” Wel benadrukt de schrijver en comedian dat zoiets voor hem „heel makkelijk om te zeggen” is. „Want ik zit gewoon hier en ik ben joods, maar dat betekent niet dat ik dan helemaal mee mag doen. Als je daar zit, of je nou in Gaza woont, of je bent familie of je hebt in die kibboetsen gezeten, is het allemaal veel heftiger.”

Ook vertelt hij het verhaal over twee vaders, een Palestijnse en een joodse, die hij ontmoette, die allebei een dochter verloren waren. De één was neergeschoten door een Israëlische soldaat toen ze uit een snoepwinkel kwam, de ander kwam op straat om bij een zelfmoordaanslag van Hamas. Heertje heeft het zichtbaar moeilijk als hij dit verhaal vertelt, maar hij zegt ook juist veel te hebben aan dit verhaal. „Zij hebben vervolgens gezegd, en dat is het enige hoopgevende dat ik weet: het maakt niet zoveel uit wat je er allemaal van vindt, en geschiedenis en alles, maar deze pijn die wij nu hebben, die gaat nooit meer weg en dat moet gewoon nooit iemand meer hebben.”

Terwijl hij dit vertelt, is het hoorbaar in zijn stem dat het hem emotioneel maakt. „Zij gaan op scholen met mensen praten en ze confronteren Palestijnse mensen en Joodse mensen. Die zetten ze bij elkaar, maar die willen eigenlijk helemaal niet bij elkaar zitten. Ze merken dan blijkbaar in die gesprekken dat hun pijn precies hetzelfde is. Dat is het enige middel, blijkbaar, tegen die ontmenselijking. Dat is zo waardevol en dat is ook het enige waar in ieder geval ik nu iets aan heb”, vertelt Raoul Heertje.

Joris Luyendijk: ‘Ontmenselijken is het ergste wat we kunnen doen’

Ook Joris Luyendijk zet krachtige woorden neer in Khalid & Sophie. Hij pleitte in het Financieel Dagblad deze week voor „een soort protocol om te voorkomen dat de samenleving wordt verscheurd”. Hij ziet namelijk precies gebeuren waar hij al bang voor was. „De emotie die iedereen nu heeft, is gewoon machteloosheid. Het is zó erg, het is zó erg. Ik ben niet joods, ik ben niet Arabisch, ik ben geen moslim, niet Palestijns, ik zit er nog op afstand van. En ik kan al bijna aan niks anders denken. Dus hoe dat moet zijn voor mijn joodse landgenoten, mijn islamitische landgenoten, dat is echt verschrikkelijk.”

Hij legt uit dat door een kant te kiezen en te denken ‘ze moeten gewoon dit of dat doen’, mensen minder machteloosheid voelen. „Het was mijn taak om met slachtoffers van bombardementen, maar ook met nabestaanden van terroristen te praten. En het is zó heftig, dan voel je gewoon een soort zuigkracht om dan een standpunt in te nemen. Dat je gaat denken: ‘Nou júllie hebben gelijk’. En dan verlies je uit het oog dat 99 procent van de mensen die bij dat conflict betrokken zijn, hier niet voor hebben gekozen. Ze hebben er niks over te zeggen, maar ze worden compleet meegesleurd. Ik snap dat mensen gaan ontmenselijken, maar het is het ergste wat we kunnen doen.”

Bij kijkers oogsten Raoul Heertje en Joris Luyendijk veel lof:

Je kunt Khalid & Sophie terugkijken via NPO Start.

Clash bij Humberto over kandidaat-Kamerlid BBB die haatzaaiende tweets verstuurde: ‘Moet ik nu medelijden hebben?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties