Madelon de Goffau
Madelon de Goffau Televisie 22 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Lubach pleit in De Avondshow voor betere regels tegen risicohonden: ‘Overheid, doe iets’

In Nederland is geen enkel risicovol hondenras verboden, bleek uit De Avondshow met Arjen Lubach gisteravond. Dat terwijl het regelmatig uit de flink hand loopt. Vorige maand werd een baby  doodgebeten door een hond in Emmeloord. 1 op de 10 bijtslachtoffers die bij de plastisch chirurg terecht komt, is zelfs baby.

Pitbulls, Bull-Terriers, Cane Corso’s, Staffordshire Terriers, Rottweilers. Hondenrassen die vaak in verband gebracht worden met heftige bijtincidenten. Niet alleen afgelopen zomer liep het vreselijk uit de hand in Emmeloord, ook in 2019 ging het mis bij vrouw in Rotterdam die slachtoffer werd van een hondenaanval door drie Staffordshire Terriërs. Ze raakte daarbij zwaargewond.

Geen maatregelen tegen gevaarlijke honden

Toen laaide, net als nu, de discussie weer op dat er maatregelen tegen zogenoemde hoogrisicohonden moeten komen. Maar in de tussentijd is er niets veranderd, zo bleek uit de aflevering van De Avondshow met Arjen Lubach gisteravond.

In Nederland wordt niet bijgehouden hoeveel mensen jaarlijks worden gebeten, laat staan door welke soort hond. De laatste schatting van Nederlandse bijtincidenten dateert uit 2007, toen ging men van zo’n 150.000 incidenten per jaar uit. „Dat is nog steeds het beste cijfer wat we hebben”, stelt Lubach in de uitzending.

Wanhopige plastisch chirurgen blijkt uit de Avondshow

„Plastisch chirurgen zijn inmiddels zo wanhopig dat ze zelf maar cijfers zijn gaan bijhouden.” De hondenrassen die daarin het meest voorkomen zijn Pitbulltypes, Rottweilers, Staffordshire Terriërs, maar ook herders, zegt Lubach, naar publicatie van EenVandaag.

Eén op de tien van de slachtoffers die bij de chirurgen terecht komen, is baby en maar liefst de helft van het totaal aantal slachtoffers is kind.

„Ik zat te denken: misschien moeten we iets aan die gevaarlijke honden doen?”, oppert Lubach voorzichtig. In Nederland is de Pitbull al eens verboden, maar toen mensen massaal andere hoogrisicohonden gingen kopen, is dat verbod opgeheven. „Sindsdien is in Nederland geen enkele hond verboden. In andere landen zijn gevaarlijke honden vaak wel verboden.” Zoals in Engeland, Portugal en Denemarken.

Avondshow roept op tot actie

Wel is er in Nederland een hoogrisicohondenlijst met 21 soorten erop (waaronder alle Pittbultypes), en waren er plannen voor een fokverbod van zulke honden. „Maar helaas: de lijst wordt niet meer gebruikt en van het fokverbod is niets terecht gekomen. Er worden baby’s en kinderen doodgebeten, maar de overheid doet niks. Dit moet stoppen.”

Honden weghalen bij baasjes, daarvoor pleit Lubach niet. „Maar er moet wel iets gebeuren. Het is belachelijk dat overal potentiële moordwapens door Nederland scharrelen. Dus overheid: doe iets.”

Ik Vertrek-koppel dwingt respect bij kijkers af nadat ze tegenslag na tegenslag moeten verwerken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties