Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 12 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Boeren weten nu of zij piekbelaster zijn: ‘Goeie stap, maar of het voldoende is…’

Het heeft even geduurd, maar boeren hebben vandaag eindelijk duidelijkheid wanneer zij wel of niet een zogeheten ‘piekbelaster’ zijn. Als door hun bedrijf jaarlijks 2500 mol stikstof neerslaat op gevoelige natuur, komen zij in aanmerking voor de regeling. Er is doorgaans heel wat gemor als het om de boeren en stikstof gaat, maar nu wordt er toch positief gereageerd. De betrokken minister noemt het „woest aantrekkelijk.”

Het gaat in dit geval om neerslag binnen 25 kilometer van het bedrijf. Een ‘mol’ is een scheikundige eenheid waarmee het gewicht van neerslaande deeltjes kan worden berekend.

Op website staat welke boeren een piekbelaster zijn

Boeren, waarover en met wie ook al tijden wordt gesproken over een langverwacht landbouwakkoord, kunnen vanaf vandaag online checken of hun bedrijf onder de regeling valt. En of zij dus een piekbelaster zijn. Als dat zo is, maken zij aanspraak op de volgens stikstofminister Christianne van der Wal „woest aantrekkelijke” regeling. Zij kunnen zich dan laten uitkopen voor 120 procent van de waarde van hun bedrijf.

Land- en tuinbouworganisatie LTO vindt dat stikstofminister Christianne van der Wal „een goede stap” zet met haar piekbelastingsaanpak. „Hoewel veel zaken nog onduidelijk zijn en nader uitgewerkt moeten worden, biedt de brief op hoofdlijnen de eerste duidelijkheid waar boeren al jaren op wachten”, zegt de lobbyclub voor boeren in een eerste reactie op welke boer wel en niet een piekbelaster is.

Tot nu toe was er telkens ophef als het woordje stikstof viel. Aardappeltelers gaven begin mei nog aan ‘dat ons frietje mayo zelfs in gevaar is‘.

„Veel zaken waarop LTO het voorbije jaar intensief heeft gelobbyd, zijn stevig in de piek­belastings­aanpak overgenomen. Of dat voldoende is, zal de praktijk uitwijzen”, constateert LTO. De organisatie vindt het onder meer positief dat de minister in haar Kamerbrief benadrukt dat alle keuzes die boeren nu kunnen maken op vrijwillige basis zijn.

Geen etiket voor altijd op een bedrijf geplakt

„Hoe de regeling uitpakt is afhankelijk van bedrijfsspecifieke kenmerken zoals de leeftijd van gebouwen en stallen. Veehouders die overwegen hiervan gebruik te maken, raden wij aan daarover samen met hun bedrijfsadviseur in gesprek te gaan.” Verder waardeert LTO het dat de piekbelasters geen toekomstig nadeel zullen ondervinden voor bijvoorbeeld het regelen van bedrijfsfinanciering. „Na het doorlopen van de piekbelastersaanpak vervalt de term piekbelaster. Er is dus geen sprake van een etiket dat agrariërs permanent ‘op hun bedrijf geplakt zien’.”

Niet alleen maar tevredenheid over het piekbelaster-nieuws

Agractie staat wat minder te juichten en vindt het jammer dat niet alle regelingen voor boeren tegelijk zijn opengesteld. Dat laat de belangenorganisatie weten in een reactie op de bekendmaking van stikstofminister Christianne van der Wal dat boeren vanaf maandag kunnen zien of zij een zogeheten piekbelaster zijn.

„Johan Remkes adviseerde dat boeren een royale keuze moeten krijgen tussen de opties omschakelen, innoveren, verplaatsen of stoppen”, aldus de organisatie. „Het kabinet kiest nu echter op dit moment alleen voor de optie stoppen, waardoor boeren die door willen geen keuze hebben.” Daarnaast vindt Agractie dat „vrijwilligheid gewaarborgd moet zijn en blijven.”

Frank Masmeijer bij Renze op Zondag over documentaire: ‘Ben het zat’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.