Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 7 jun 2023
Leestijd: 5 minuten

Kijkers Massa is Kassa schudden het hoofd om liefdesscène Peter Gillis: ‘Wat is dit voor toneelstukje?’

Het is Nederland bepaald niet ontgaan: Peter Gillis van tv-soap Massa is Kassa heeft een nieuwe vriendin. Gisteravond hadden hij en Wendy van Hout, een vrouw met vijf kinderen uit drie relaties, een liefdesscène in de woonkamer van de riante Massa is Kassa-villa. En bij de koelkast, iets met magnetronmaaltijden. Daar vonden kijkers iets van, velen zaten hoofdschuddend op de bank.

Na het vertrek van vriendin Nicol Kremers, een rechtszaak over vermeende mishandeling door Peter Gillis volgt nog medio augustus, is daar nu dus Wendy. Zij kwam gisteren de kamer binnen, volgens voice-over Frank Lammers op weg naar haar inmiddels vaste plek op de bank. Nu moet je als tv-kijker nooit stilstaan bij hoe scènes van een reality-soap tot stand komen, maar gisteravond was daar eigenlijk geen ontkomen aan. Je hoorde de opnameleider van Massa is Kassa nog net geen ‘stilte alsjeblieft, actie!’ roepen. Daar hadden meer van de half miljoen kijkers last van. Die half miljoen waren er overigens heel wat meer dan het al op de tweede dag ingezakte Marcel & Gijs, ook van SBS6.

Massa is Kassa vs Pulp Fiction

En toch zouden we het ook hilarisch kunnen noemen. Diezelfde altijd heerlijk cynische Frank Lammers had kunnen zeggen: „Dit benadert bijna het niveau van de dialogen in Pulp Fiction van Quentin Tarantino.” Dat deed hij niet, maar we schrijven de liefdesscène graag voor je uit. De voice-over: „Peters vriendin begint zich steeds meer thuis te voelen in Casa Gillis. Ze heeft haar eigen hoekje op de bank, er staan geen rare foto’s (van Nicolleke, red.) meer in huis en Peter fluit de hele dag. Hoor maar.”

Peter Gillis komt fluitend door de deur zijn Massa is Kassa-woonkamer binnen. „Schatje.” „Jaa? Haaai.” „Ik zal eens wat kaarsjes aan doen voor wat sfeer en beleving”, zegt de vakantieparken-miljonair. „Ja.” „We gaan het een beetje gezellig maken.” „Ja, doe maar effe.” Fluit, fluit, fluit. „Een huis zonder sfeer is niks hè? Kaarsjes aan, altijd fijn vind ik.” Wendy: „Wel gezellig hoor, schat.” „Ja, of niet?” „Dat kent ie wel.” Gillis: „Ja, ik houd van sfeer. En een geurtje vind ik ook lekker, vind je niet? Nee, Petertje heeft een spuitbus.” „Wat voor spuitbus?” „Om te spuiten.” Wendy schudt het hoofd: „Voor geur?” „Ja, voor een geurtje.” „Wc-spray?” „Nee nee, interieurspray, dat is lekker.” „Oh?” „Ja, dat is lekker.” „Nou, ik houd wel van huisgeurtjes”, geeft de nieuwe verovering toe. Peter Gillis: „Ik spuit wel.”

Foto’s Nicol eruit, nieuwe erin

„Ik zie ons hier overal staan al, in het huis”, verandert Wendy van onderwerp. „Heb je die allemaal uitgeprint?” „Ja, dat vind ik ook gezellig.” Het Massa is Kassa-huis blijkt plotseling vol uitgeprinte selfies van het kersverse stel te staan, netjes ingelijst. Peter Gillis: „Een beetje fotootjes enzo, dat is toch een beetje sfeer en beleving.” Dat een van de foto’s naast een tegeltje staat met de wijsheid ‘Als je geil bent… mag alles!’, is een detail.

Peter Gillis Massa is Kassa Wendy
Peter Gillis en Wendy van Hout, innig op de bank. Screenshot: SBS6 / Massa is Kassa

We zijn terug bij de geur. „Nou huppatee, Petertje is aan het spuiten. Nou… moet je eens ruiken.” Wendy: „Och, dat ruikt lekker.” Gillis: „Zo voel je je toch lekker welkom, of niet?” „Ja.” Na een ‘knipje’ is de scène veranderd in een liefdespaar dat innig naast elkaar op de bank zit. Zij streelt hem over zijn bolle buik.” Gillis: „Oude foto’s eruit, nieuwe erin. Jaha.” Wendy: „Wel heel leuk. Fijn, ik voel me zo wel welkom.”

Frank Lammers vat samen, stemmig muziekje op de achtergrond: „Alsof het nooit anders is geweest. Peter spuit, 35 selfies uitgeprint op fotopapier – was in de aanbieding – kortom, het is rétegezellig. Dus je weet hoe laat het is…” Peter Gillis, want het Massa is Kassa natuurlijk: „Schatje, hebben we nog iets te snacken?”

Koelkast vol magnetronmaaltijden

De liefdesscène eindigt na het geviezelevozel op de bank niet met rozengeur en maneschijn. Wendy gaat op zoek naar de gevraagde snacks, maar vindt een koelkast vol magnetronmaaltijden. Tot haar verbijstering is alles over datum, sommige maaltijden een maand. Peter Gillis moest toch wat in z’n vrijgezellentijd, is de treurige constatering. Massa is kassa ging in dit geval alleen op voor de plaatselijke supermarkt.

De tot dan toe liefdevolle beelden en literair hoogstaande quotes eindigen met een shot van een vuilnisbak vol plastic bakken. Maar ook met lieve woorden van Wendy: „Ik zal voortaan voor je koken, schatje.”

Reacties kijkers Massa is Kassa

Verbijstering is misschien wel het woord dat het beste bij de reacties van de kijkers van Massa is Kassa past. Rebecca heeft een reactie op social media zoals veel anderen: „Ik kan het niet laten mij af te vragen hoeveel geld die nieuwe chick gekregen heeft om het nieuwe vriendinnetje te spelen.” En ander: „Naar wat voor toneelstukje zit ik te kijken??” Vincent ziet de toekomst: „Peerke wordt romantisch en praat over spuiten. Wendy wrijft al over de buik van de campingboeddha, dus dat kan nog wat worden in de hatseflatsbunker.”

Nog een Vincent vat Massa is Kassa van gisteravond op Twitter graag even samen: „Flitsend en modern. Ik moet weg, ik heb het druk. Kwaliteitscontrole. In één keer goed. Hatseflatskamer. Spuit wat in de kamer. Rijden, rijden, rijden. Wifi-weegschaal.”

Wie Massa is Kassa in z’n geheel wil terugkijken, kan terecht op Kijk.nl.

‘Gevaarlijke boom’ ontketent burenruzie in De Rijdende Rechter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.