Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 2 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Johan Derksen haalt uit naar politici in Vandaag Inside: ‘Het is zwaar kut in Nederland’

VVD-prominent Henk Kamp was woensdag in Sven Op 1 kritisch op het vluchtelingenverdrag. Ook aan de Vandaag Inside-tafel hebben de heren regelmatig kritiek op het Nederlandse asielbeleid. Johan Derksen haalde gisteravond, op zijn gebruikelijke manier, maar weer eens flink uit naar politici.

Rutger Castricum schoof als gast aan. Eerder kreeg hij commentaar op zijn optredens omdat hij te veel bij Johan Derksen zou slijmen. Als hij gisteravond tegengas geeft, wijst Johan Derksen hem fijntjes op de huisregels. „Als jij af en toe naar dit programma kijkt, zul je je realiseren dat wij absoluut niet van dit soort tegenspraak houden. Je was op de goede weg: lachen als ik iets zei. Nu moet je ook instemmend knikken als ik iets zeg.”

Johan Derksen: ‘Dit land loopt vast’

Oud-minister Kamp stelde in het radioprogramma dat het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten niet op een verantwoorde manier is op te vangen. „Het is een onhoudbare situatie.” Derksen is het daar roerend mee eens. De besnorde analist hekelt de standpunten van veel andere partijen. „D66 wil de deur wagenwijd open. De ChristenUnie heeft een nieuwe mevrouw, Mirjam Bikker, die gaat ten strijde met de bijbel in haar hand. We zijn volgens haar allemaal zonen van één vader. Nou, daar heb ik mijn bedenkingen over. Die jongen van Volt is ook zo’n wereldverbeteraar. Van niemand hoor ik de oplossing.”

Volgens hem kan Nederland simpelweg niet ieder jaar een kleine 10.000 asielzoekers opvangen. „Dan loopt dit land helemaal vast. Dat is al zo eigenlijk. Al die mensen die alleen maar meer willen, hoor ik nooit over een oplossing. Daar denken ze niet eens over na. Die geven alleen maar af op de mensen die het willen beperken.”

Sam Hagens over Anne-Marijke Podt

Politiek verslaggever Sam Hagens mengt zich desgevraagd in het gesprek. „Wat ik opvallend vond aan een peiling van EenVandaag is dat 68 procent van de D66-kiezers zegt dat de asielinstroom beperkt moet worden. Anne-Marijke Podt (D66) heeft vorig jaar bij een debat gezegd dat de instroom niet echt een probleem is. Als die cijfers blijven stijgen, misschien dat ze het dan wel ziet als probleem.” In een fragment zien we Hagens aan Podt vragen of ze het eens is met een deel van haar achterban, maar een duidelijk antwoord komt er niet.

„Alle politici zijn hetzelfde”, reageert Derksen. „Ze hebben schijt aan de kiezers die hen in de Tweede Kamer hebben neergezet. Ze varen allemaal hun eigen koers. Het moet allemaal deugen en politiek correct zijn, want ze kunnen zich geen misstapje veroorloven. Zeg nou eens hoe de situatie daadwerkelijk is. Het is zwaar kut in Nederland.”

Tafelgast Rutger Castricum denkt er hetzelfde over. „Zo’n vrouw is het probleem. Want daardoor ontstond het gezeik waar ze in Ter Apel mee zitten.” Volgens de presentator wordt Kamp nu naar voren geschoven omdat er een VVD-congres aankomt. „Erg doorzichtig, maar hij zet wel een geluid neer dat ik in de Den Haag mis. Je zou toch in Europa meer een punt kunnen maken dat wij hier een probleem hebben, zonder dat je dreigt dat je eruit gaat. Kan de Europese Unie misschien een keer met ons meedenken?”

Je kunt Vandaag Inside terugkijken via KIJK

Siep de Haan klaagt bij Op1 dat mannen gedemoniseerd worden: ‘Mannen zijn vaak de sigaar’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.