Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 21 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Zowel Eva Jinek als kijkers in tranen na horen van hartverscheurende verhalen over pleegzorg

De tranen vloeiden gisteravond rijkelijk bij Jinek. Als schrijfster en columnist Lily Monori van Dijken en voormalig First Dates-maître Sergio Vyent vertellen over hun heftige jeugd als pleegkind, krijgt presentatrice Eva Jinek het te kwaad. Ook vanaf de bank lopen de emoties hoog op.

Monori van Dijken woonde vanaf haar vijfde in pleeggezin, terwijl Vyent vijf jaar in een pleeggezin doorbracht. Eerder deed de ex-gastheer zijn verhaal bij Boerderij van Dorst.

Pleegouderschap bij Jinek

De pleegmoeder van Monori van Dijken hield vroeger een dagboek bij. Bij Jinek leest de schrijfster daaruit voor. „Vanmorgen heb ik haar verteld dat haar moeder kwam. Haar eerste reactie was: ‘Oh, dan ga ik buiten spelen.’ Toen ik haar later vertelde dat haar moeder toch niet kwam, zei ze: ‘Stom hè, mam?’ Toen we even later naar boven liepen zei ze: ‘Ik vind jou de liefste mama van alle mamma’s’, en klemde zich helemaal aan me vast.” Jinek is er stil van. De tekst komt duidelijk binnen en ze schiet vol.

Vyent vertelt hoe zijn ervaring als pleegkind was. „Mijn situatie was heel anders. Ik herken dat wel, alleen ik heb op een heel jonge leeftijd echt een keuze gemaakt van wat ik zelf wil binnenhalen. Ondanks dat je als jong kind niet begrijpt wat er allemaal gebeurt, is er bij mij wel iets omgezet. Dat ik een keus heb om goede energie binnen te halen”, legt hij uit, terwijl hij zelf ook vecht tegen tranen. „Ik heb mijn verdriet gehad, ik heb gehuild. Maar ik bepaal zelf waar ik positieve energie uit haal. In tegenstelling tot mijn zus, die helaas overleden is. Zij is altijd de liefde achterna gegaan. Die heeft daar veel last van gehad.”

Vyent realiseerde zich dat de liefde van zijn moeder er niet meer is. „Ik moet het zelf doen. Ik sta er alleen voor.” Ook dat komt hard aan bij Jinek. „Dat je dat al op je elfde moet bedenken. Verschrikkelijk.”

Lily Monori van Dijken: ‘Afgewezen en weggezet’

Monori van Dijken vertelt haar pleeggezin dankbaar te zijn. „Ik kreeg liefde, ik kreeg aandacht. Ik kreeg een huis met structuur. Ik groeide en ontwikkelde. Dat heeft me gemaakt tot ik vrouw wie ik ben en wil zijn.” Maar dat trauma, dat blijft. „Je bent afgewezen en weggezet. Dat blijft je je hele leven achtervolgen. Het wantrouwen in mensen en het lage zelfbeeld. Ook in mijn volwassen leven blijft een afwijzing een rol spelen. Als mensen een opmerking maken, ga je weer terug naar toen. Dat iemand je niet wilt. Dat je er niet bij hoort en niet toedoet.

Vyent herkent zich daarin. „Dat doen kinderen, dat je het eerst op jezelf betrekt. Dat wordt zo verankerd op zo’n jonge leeftijd. Mien (zijn pleegmoeder, red.) heeft me daar heel erg in geholpen door me te zien, door aandacht, ruimte, rust en regelmaat te geven. Langzaamaan ben ik meer van mezelf gaan houden en minder onzeker geworden.”

Ook zijn normen en waarden kreeg hij van Mien mee. „Ik heb van haar geleerd om niet judgemental te zijn. Niet gelijk een oordeel hebben als je niet weet wat er speelt. Zo sta ik ook in het leven. Eerst luisteren en er pas iets van zeggen als blijkt dat het verkeerd is. De combinatie tussen wat ik zelf heb meegemaakt en wat Mien mij gegeven heeft in mijn puberteit, wanneer je jezelf echt gaat vormen, heeft geresulteerd in de persoon die hier nu zit.”

De pleegzus van Monori van Dijken is ook aanwezig in de studio. De schrijfster vertelt wat ze voor haar betekent. „Vanaf het moment dat ik daar over de drempel stapte, scheen de zon. Mijn zus ontving me met open armen. Vanaf het eerste moment hield ze m’n hand vast en ze heeft die nooit meer losgelaten. We hebben geen bloedband, maar voor mij voelt het zo vanaf het begin is ze gewoon mijn grote zus. Mijn best friend.” Jinek pinkt daarop nog een laatste traantje weg. „Ik ben blij om dat te horen. Ik moet ervan huilen. Ik denk dat het komt omdat ik een baby in mijn buik heb.”

Reacties

Ook de kijkers thuis konden hun tranen niet bedwingen na het zien van de aflevering. „Tranen in de ogen bij deze ingrijpende verhalen over pleegkinderen”, laat een twitteraar weten. De oprechte emotie van de blonde presentatrice kan op ook lof rekenen. „Wie Eva Jinek nog steeds een ijskonijn vindt, heeft duidelijk deze uitzending gemist.”

Je kunt Jinek terugkijken via RTL

Zanger Hans de Booij slaakt noodkreet: ‘Straks beland ik in de nachtopvang voor dak- en thuislozen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.