Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 12 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Frank Masmeijer bij Renze op Zondag over documentaire: ‘Ben het zat’

Dat er een documentaire over je gemaakt wordt, betekent of veel goeds, of juist precies het tegenovergestelde. Voor Frank Masmeijer geldt dat laatste. Iets te veel zelfs, want hij is niet blij met de documentaire die Viaplay over hem heeft gemaakt. Sterker nog, hij is het ‘zat’ om het steeds over de drugssmokkelzaak waarin hij verwikkeld was, te hebben.

Masmeijer wilde naar eigen zeggen „een leuk document” overhouden aan de documentaire. „Maar dat is het niet geworden.” Gratie: Het Ware Verhaal van Frank Masmeijer is vanaf zaterdag te zien.

Frank Masmeijer bij Renze op Zondag

Volgens de oud-presentator (61) is de documentaire te veel „toegespitst” op de drugssmokkelzaak. Hij werd in België veroordeeld tot negen jaar cel vanwege cocaïnesmokkel. Hij kwam vorig jaar eerder vrij doordat hij gratie had gekregen.

„Ik had zelf meer gehoopt op: hoe ziet mijn leven er nu uit. Ik vind het niet zo vernieuwend eigenlijk en dat vind ik jammer”, zei Masmeijer over de documentaire. Hij is best wel „geschrokken” van het portret. Hij ziet de documentaire als een „afsluiting van dit verhaal” en wil het hierna niet meer over de zaak hebben. „Ik ben het een beetje zat nu.”

In de documentaire blijft Masmeijer bij het verhaal dat hij enkel mensen bij elkaar heeft gebracht. Veel meer deelt hij niet. „Ik heb altijd gezegd wat mijn rol is geweest. Zo is mijn rol echt geweest”, voegde de oud-presentator daar gisteravond aan toe.

Documentaire over drugssmokkelzaak

Daarnaast wil Masmeijer het liefst „zo weinig mogelijk” herinnerd worden aan zijn rechtszaak. In de documentaire houdt hij zelf in ieder geval een blad voor de mond als het gaat om de details over zijn veroordeling.

In het begin ontkende de oud-presentator dat hij betrokken was bij de zaak, later gaf hij toch toe dat hij een „beperkte” rol had bij de smokkel van 467 kilo cocaïne. Dat zou zijn gebeurd in 2014, via de haven van Antwerpen. De drugs werden ontdekt tussen een lading bananen uit Zuid-Amerika.

In de documentaire volgt maker Roy Dames hem in het jaar na zijn vrijlating. Dames hoopt antwoord te krijgen op onder meer de vraag wat nu precies het aandeel van Masmeijer was bij de drugssmokkel. De oud-presentator houdt het bij het verhaal dat hij mensen aan elkaar heeft voorgesteld. „Ik heb iemand ontmoet die zei: ken je iemand in de haven? Ja, ik ken iemand in de haven.”

Masmeijer was naar eigen zeggen nooit van plan om „in die handel” te gaan. Wel dacht hij dat het „iets interessants” zou kunnen zijn.

Op specifieke details wil Masmeijer niet ingaan. „Er zijn dingen waarmee ik nu nog mensen pijn kan doen.”

Je kunt Renze op Zondag terugkijken via RTLXL.

Een KISS goodbye of het zoveelste afscheid van een legendarisch rockkwartet?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.