Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 5 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Edson da Graça openhartig over depressie in Rooijakkers Over De Vloer: ‘Was alleen aan het overleven’

Edson da Graça (41) leeft momenteel zijn droomleven. De Amsterdammer met Kaapverdiaanse roots wist het te schoppen tot een vertrouwd televisiegezicht, maar moest daarvoor wel uit een diep dal klimmen. In Rooijakkers over de Vloer doet hij een boekje open over de gitzwarte periode in zijn leven.

Da Graça is onder andere bekend van programma’s als Holland’s Got Talent, The Floor en Matched by Mom. Voordat hij presentator werd, had hij al drie carrières achter de rug. Hij werkte acht jaar lang als docent Nederlands, was stand-up comedian én muzikant.

Naast zijn drukke televisiecarrière, heeft hij ook nog een podcast en vier kinderen. Vorig jaar trouwde hij met zijn grote liefde Maud. „Ik ben echt gelukkig”, zegt Da Graça over zijn leven. „Dat is niet altijd zo geweest, dus ik koester het altijd des te meer.” Ooit moest hij de financiële eindjes aan elkaar knopen, maar ‘zijn’ Maud had toen al vertrouwen in hem. „Ze zei dat het aan me begon te knagen dat ik mijn passie niet aan het volgen was en dat ik vol voor mijn passie moest gaan. Ik had geen geld en wilde geen baan laten gaan, maar zij wilde me emotioneel en financieel steunen.”

Edson Da Graça: ‘Ik was depressief’

Da Graça droomde altijd al van een leven in de schijnwerpers. Op zijn twintigste startte hij met vrienden een productiebedrijf, maar dat liep dramatisch af. „Ik had toen iets van 35.000 euro schuld”, blikt hij terug. „Ik deed eigenlijk helemaal niks. Ik zat thuis een beetje te roken. Af en toen probeerde ik nog een beetje muziek te maken, maar eigenlijk was ik gewoon depressief en dat wilde ik niet onder ogen komen.”

Het was volgens de presentator de zwartste periode uit zijn leven. „Je bent gewoon constant op je hoede. Bij elk telefoontje denk je dat het een deurwaarder is. Dat is geen manier van leven. Ik was eigenlijk aan het overleven van dag tot dag. Ik schaamde me en hield een masker voor.”

In die periode werkt hij als leraar Nederlands op een mbo. Zijn leerlingen merken niets van zijn ware gevoelens, want hij komt elke dag enthousiast aan. „Maar eigenlijk was ik heel verdrietig.” Het is zelfs zo erg, dat hij uiteindelijk niet meer wil leven. „Ik heb weleens gehad dat ik op straat liep, een vrachtwagen zag en dacht: als die me zou raken, dan zou het eindelijk rustig zijn. Dat was toen wel een lekkere gedachte: dat er gewoon niks is.”

Emotioneel weerzien met oud-leerlingen

Ook veel leerlingen van Da Graça hadden het niet altijd makkelijk. De presentator wist hen ondanks zijn depressie toch te inspireren. Als verrassing heeft Rooijakkers een aantal oud-leerlingen uitgenodigd. „Shit, meen je niet”, roept hij uit op het moment dat hij zijn oud-leerlingen ziet. „Ik word helemaal emotioneel”, zegt hij vechtend tegen zijn tranen. „Er zijn zoveel kids waar je gewoon aan voorbij loopt en mensen kijken vaak neer op jongeren, dat ze moeilijk en lastig zijn, maar je weet niet waar iemand doorheen gaat. En dat vind ik jammer. Deze kids hier, je ziet het, ze zijn aan het stralen. Daarom ben ik blij. Ik ben fucking trots.”

De leerlingen zijn vol lof over Da Graça. „Wat heb je van Edson geleerd?”, vraagt Rooijakkers aan een van hen. „Vooral jezelf zijn. Niks is te gek”, antwoordt zij. „Je kunt linksom, je kunt rechtsom, maar je kunt ook gewoon rechtdoor. En als dat kan is dat wel moeilijk, maar je komt er wel.”

Je kunt Rooijakkers Over de Vloer terugkijken via RTL XL

Carice van Houten heeft steun aan een klimaatpsycholoog, internet slaat op hol

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.