Thom Voogt
Thom Voogt Opvallend 5 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

‘Meest beruchte moordenares’ van Australië komt na 20 jaar tóch vrij: dit is waarom

Ze zat decennialang vast, maar komt nu vrij. Niet zomaar iemand, trouwens. Een Australische vrouw die in haar eigen land ook wel bekend staat als ‘de meest beruchte vrouwelijke seriemoordenaar van Australië’. Die bijnaam kreeg ze na haar veroordeling in 2003, voor de dood van haar vier kinderen. Uit nieuw onderzoek komt echter naar voren dat Kathleen Megan Folbigg mogelijk onschuldig en dus geen moordenares is.

Soms komt het ook voor dat een ouder niet een kind vermoord, maar de andere ouder van dat kind. Dat gebeurde bij de ouder svan Sanneke Langendoen. Zij schreef er onlangs een boek over, genaamd Dit gebeurt alleen in films.

Jonge leeftijd

Dit verhaal begint in de eind jaren 80, toen Folbiggs eerste kind, Caleb, 19 dagen na zijn geboorte in 1989 overleed. In de jaren daarna stierven ook drie andere kinderen van de vrouw, steeds op zeer jonge leeftijd. De laatste, dochter Laura, was eind jaren negentig anderhalf jaar oud op het moment van haar dood.

Aanklagers vonden het destijds zeer onwaarschijnlijk dat de vier kinderen zonder duidelijke oorzaak plots waren overleden. De moeder heeft zelf steeds volgehouden onschuldig te zijn en kreeg later bijval van experts.

‘Moordenares’ op vrije voeten

En nu komt er meer nieuwe informatie naar voren over de zaak. Onderzoekers hebben vastgesteld dat er mogelijk sprake was van natuurlijke doodsoorzaken. Zeker twee van de kinderen hadden een zeldzame genetische mutatie. Bij een ander zou er wellicht sprake zijn van een neurologische aandoening.

De autoriteiten zijn er daardoor niet meer voldoende van overtuigd dat Folbigg een moordenares is. Haar veroordeling wordt niet ingetrokken, maar ze komt wel vroegtijdig vrij. De vrouw heeft al een flink deel van haar straf uitgezeten. Ze kreeg in eerste instantie 40 jaar cel opgelegd, maar dat is later verlaagd naar 30 jaar.

Schadevergoeding niet zeker

Voor nu is er nog geen sprake van een compensatie voor de mogelijk onterechte veroordeling. Pas wanneer de rechters haar veroordeling nietig zouden verklaren, kan Folbigg stappen ondernemen, zoals de staat aanklagen. Maar dat proces is in Australië niet zo makkelijk. Het is volgens omroep ABC bijzonder lastig in Australië om via de rechter een schadevergoeding af te dwingen na een onterechte veroordeling.

Het zou ook kunnen dat de overheid zelf besluit een geldbedrag uit te keren. Maar daar wilden de autoriteiten in deelstaat New South Wales nog niet op vooruit lopen. Folbigg wordt voorlopig opgevangen door aanhangers en vrienden. „Ze is weer buiten”, zei een politica van de Groene Partij die Folbigg heeft gesteund. „Ze staat weer in de zon.”

Carice van Houten heeft steun aan een klimaatpsycholoog, internet slaat op hol

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.