Thom Voogt
Thom Voogt Televisie 26 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Najib Amhali vertelt bij Jinek over zijn 30 jaar in het vak én is openhartig over drugsverslaving

Al drie decennia lang is hij te zien in het theater. Cabaretier Najib Amhali heeft al vele soloshows op zijn naam staan en is daarnaast ook vaak te zien op de Nederlandse televisie. Gisteravond blikte hij in de talkshow Jinek terug op de mooie, moeilijke en vervelende momenten uit zijn verleden.

Hij vertelt onder andere over de periode dat hij drugs gebruikte. Al eerder was hij óók te zien en te horen in het programma Dreamschool. Daar vertelde hij over zijn verslaving aan een groep leerlingen.

Specifiek doel voor Najib Amhali

„Ik wist als klein kind al dat ik iets wilde doen als artiest zijn”, vertelt de cabaretier. Najib Amhali had in 1990 zijn eerste rol op de Nederlandse televisie in de serie Barst. Een aantal jaar later won hij het Leids Cabaret Festival. Sindsdien heeft hij talloze eigen voorstellingen gespeeld in theaters door het hele land en is hij in menig film te zien geweest. Of te horen, zoals in de film Sonic the Hedgehog 2 (2022) waarvoor hij de rol van Sonic mocht inspreken.

„Ik heb ook alle uitmarkten gehad. Van de meest kleine uitmarkten zei mijn manager: dat is goed voor je, daar moet je heen”, vertelt Amhali aan tafel. Later trad hij op op grote podiums zoals die van Carré in Amsterdam.

De cabaretier laat verder weten te zijn opgegroeid in een arm gezin. „Alles moesten wij omdraaien en ik weet hoe hard mijn moeder heeft moeten vechten voor alles.” Daarom had Najib Amhali een vrij specifiek doel voor ogen voor de toekomst: „Ik dacht als ik later geld ga verdienen, veel geld, dan koop ik een huis voor mijn moeder.”

Drugsverslaving

Ondanks zijn grote successen tijdens zijn carrière tot nu toe, waren er ook minder goede momenten. De cabaretier vertelt bij Jinek openhartig over zijn drugsverleden. Inmiddels is hij ongeveer vijf jaar clean. Hij vertelt dat de verslaving in zijn werk hielp om ontspannen te zijn. „Ik vond drank niet eens lekker, maar vies en bitter. Maar het gaf je dat gevoel dat je ontspannen werd. Nou dat andere spul, de cocaïne, maakte dat je weer wakker en erbij was. En als je geen maat kan houden, dan ben je de klos.”

Uiteindelijk wist hij zijn verslaving achter zich te laten. „Nu, nuchter, merk ik gewoon dat ik geen angsten meer heb en als iets fout gaat, ja, dan gaat het fout. Maar je kunt je voorstellen als je onder invloed op het podium staat en je denkt de hele tijd: ‘Ze zien het, er zit iets in mijn neus.’ Dan word je gek, dat is niet fijn.”

Je kunt Jinek terugkijken via RTLXL.

Gore dingen Ruiken & Likken met Emma Wortelboer en Max Terpstra: waarom zou je het doen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Najib Amhali vertelt bij Jinek over zijn 30 jaar in het vak én is openhartig over drugsverslaving
Sluiten