Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 4 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Nadia-aflevering met Andrew Tate-fans valt beter in de smaak en wekt verbazing op: ‘Zielige mannen’

Afgelopen maandag was de aftrap van Nadia, de nieuwe talkshow van presentatrice Nadia Moussaid. Nóg een talkshow op tv, zul je wellicht denken, maar deze belooft anders te zijn dan andere. Want: met onbekende Nederlanders en maar één thema staat centraal. Veel kijkers zagen echter vooral een oubollig programma dat niet helemaal meer past in de huidige tijd. Over de aflevering van gisteravond, over macho-influencers, waren de kritieken echter beduidend beter. Althans: wat betreft de show zelf, want een aantal gasten wordt finaal afgebrand op sociaal media.

In Nadia ontvangt de presentatrice gasten en ervaringsdeskundigen die over één bepaald thema praten. Anders dan in andere talkshows zijn er geen BN’ers te gast. Waar het op televisie nog weleens gaat om tegenstellingen, wil het programma juist meer begrip kweken voor ieders standpunten.

Nadia over Andrew Tate

Het schoolvoorbeeld van een macho-influencer is natuurlijk Andrew Tate. Tate ‘leert’ zijn volgers de geheime wegen naar roem, rijkdom en veel vrouwelijke aandacht. Maar de Amerikaanse influencer staat bekend om zijn vrouwonvriendelijke uitspraken en controversiële denkwijze. En inmiddels is hij in een rechtszaak beland, door de beschuldigingen die tegen hem klinken.

Een aantal Tate-aanhangers ploffen in de talkshow neer om te vertellen waarom ze fan zijn van Tate. Ondernemer Joep Gerla vertelt hem te zien als een voorbeeld. „Vooral de mannelijkheid: dat een man echt voor zijn familie zorgt en het maximale uit zichzelf haalt. Voor mij is dat de beste versie van mezelf zijn met sporten, met ondernemen en zo succesvol mogelijk worden. Je leeft maar één keer en daar wil je alles uithalen.”

En die vrouwonvriendelijke uitspraken dan? Die worden volgens Gerla uit zijn verband getrokken. „Sommige podcasts zijn twee uur en op TikTok heb je clips van tien seconden. Toen zag ik dat hij hele andere meningen had over vrouwen en over business.”

‘Mannen en vrouw zijn niet hetzelfde’

Ook YouTuber Rouand Saadoen vindt Tate inspirerend op het gebied van ondernemen. „Ik vind het heel belangrijk om je eigen geld te verdienen. Verder te kijken dan je neus lang is. School is natuurlijk superbelangrijk, maar naast school zijn er heel veel mogelijkheden. Dus ik ben altijd aan het kijken: wat kan ik nog meer doen? Hoeveel meer kan ik nog gaan verdienen in de toekomst? Daarnaast ook het sportaspect. Je wilt natuurlijk zo actief mogelijk zijn. Als je een mindere periode hebt, is het belangrijk om daar even mee te gaan zitten, maar niet te lang. Daarna moet je weer gaan knallen en is het tijd om weer uit je bed te gaan en je ding te doen.”

Tates ideeën over de traditionele man-vrouwverhouding spreken hem ook gedeeltelijk aan. „Hij zegt dat een man een man moet zijn. Mannen en vrouwen zijn absoluut niet hetzelfde. Ik vind dat hij daar gelijk in heeft. Hij geeft aan dat een man vooral moet werken en dat hij een bepaalde rol heeft. En een vrouw heeft weer haar rol. Hij zegt niet een vrouw niet mag werken, maar vooral dat een man het uiterste uit zichzelf moet halen.”

De zure reacties van de mensen uit de zaal na zijn uitspraak spreken boekdelen. Saadoen geeft aan dat een vrouw van hem zeker ‘mag’ werken. „Het liefst doet ze haar eigen business. Tate geeft aan dat een vrouw het liefst thuiszit, maar hij kan dat natuurlijk omdat hij vele miljoenen op de bank heeft staan. Dat heb ik nog niet. In de toekomst is het wel een doel voor mezelf om financieel onafhankelijk te zijn.” Moussaid vraagt daarop hoe hij mannelijkheid nou precies ziet. „Een man moet controle hebben over zijn gezin en weten wat hij zegt.”

Mannelijkheid

Student Tim Nebbeling komt ook van het woord. Hij kan zich in veel dingen die Tate zegt, vinden. „Je hoeft niet alleen maar een 9-tot-5-baan, standaard thuiskomen, eten en weer werken. De vicieuze cirkel. Als jij een echte skill gaat beoefenen en je wordt ergens goed in, dan kun je veel meer bereiken dan je zelf denkt.” Ook hij heeft bepaalde ideeën over mannelijkheid. „Ik heb een broer en een broertje. Wij steken elkaar thuis aan om mannelijk te zijn. Competitie, sporten, werken, geld verdienen.”

Moussaid is benieuwd wat hun visie is op de arrestatie van Tate. Nebbeling verdedigt de macho-influencer: „Hij is opgepakt. Ze hebben geprobeerd om zoveel mogelijk ‘bewijs’ aan te leveren, is ze niet gelukt. Hij is eigenlijk vrijgelaten en zit nu in huisarrest. Als ze echt bewijs hadden, dan zat hij nu vast en hij was nu veroordeeld.” Gerla zegt er fel op tegen te zijn als het zo blijkt te zijn. „Maar totdat er geen officieel bewijs is, ben ik niet degene om dat te zeggen.”

Reacties

Op Twitter maken de jongens flink de tongen los. „Jongetjes, geen mannen, die Andrew Tate aanbidden. Er komt werkelijk geen zinnig woord uit”, schrijft iemand bijvoorbeeld. Het programma zelf krijgt wél de nodige complimenten. „Goede toevoeging dit programma. Jong, oud, gestudeerd en niet-gestudeerd met elkaar aan het woord. Keep up the conversation!”

https://twitter.com/WvNoort/status/1653821006807531520?s=20

https://twitter.com/lorexiw/status/1653818765702836224?s=20

https://twitter.com/JDebreczeny/status/1653816791380967428?s=20

https://twitter.com/Blowswhistles/status/1653825159302610945?s=20

https://twitter.com/B1977Ericd/status/1653823260604215297?s=20

https://twitter.com/sidie1970/status/1653821445363867665?s=20

Je kunt Nadia terugkijken via NPO 3

Droog tijdens dodenherdenking, maar poncho’s mee naar de Bevrijdingsfestivals

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.