Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 24 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

‘Eus’ vond Rutte in Vandaag Inside als PEC Zwolle – FC Den Bosch: 13-0

Het bezoek van premier Mark Rutte aan Vandaag Inside maandagavond, sidderde in de uitzending van gisteren nog even na. Dat het geen ‘echte Vandaag Inside‘ was geworden, daar was iedereen het wel over eens. En vooral Özkan Akyol, oftewel Eus, ging met een treffende vergelijking aan de haal.

Een nabespreking van de tafelgast van de avond ervoor wordt wel vaker in Vandaag Inside ‘geanalyseerd’. Dat gebeurde nu zéker weer, want de vaste heren Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp hadden ook wel gelezen dat de uitzending met Rutte de kijkers op z’n zachtst gezegd was tegengevallen. De nabespreking gebeurde, ook traditie, met de nodige zelfspot en relativering.

Heeft Rutte alle hoeken van de Vandaag Inside-studio gezien?

„Zozozo, die Rutte hè, die heeft gisteravond even alle hoeken van de studio gezien”, geeft Genee de voorzet aan bargast Merel Ek. „Hij ging huilend naar huis toe. Je zal wel trots op ons zijn, of niet?” De politiek verslaggeefster van SBS6: „Eehh… hij deed wat hij altijd doet, wat wij ook merken tijdens een persconferentie op vrijdag. Je werpt dingen op, je stelt kritische vragen, je probeert er iets uit te krijgen… maar hij manoeuvreert zich overal doorheen.” Dat premier Rutte met diverse mensen aan de Vandaag Inside-tafel zat, hielp volgens Ek ook niet mee. „Dan pikt hij er precies de dingen uit waarvan hij denkt: hier kan ik wel wat op zeggen.”

https://twitter.com/vandaaginside/status/1661123059720282113

Voetbalvergelijking van Özkan Akyol

„Eus, hoe heb jij het beleefd?”, wil Wilfred Genee vervolgens van Özkan Akyol weten. „Ik? Ik moest denken aan de wedstrijd PEC Zwolle tegen Den Bosch. 13-0, zo heb ik ernaar gekeken.” „Háháhá”, kon de host van de show die vergelijking wel schaterlachend waarderen. Tijdens de afgelopen voetbalcompetitie had FC Den Bosch in Zwolle geen schijn van kans en verloor daadwerkelijk met 13-0. De winnaar in Vandaag Inside was was Akyol betreft uiteraard premier Rutte. Genee: „Alle ballen in z’n voetjes, hup, neem maar mee.” Eus: „Ja, en jij was een beetje de keeper van Den Bosch.” Genee zelf: „Haaaaahaaaaha, ik zat erbij en ik keek ernaar.”

Het was maandag wel duidelijk: Rutte kwam met alles op zijn bekende manier weg. Johan Derksen daarover: „Als je een onderwerp aansnijdt…” Genee breekt in: „Maar dat moet je niet doen, haaaaaahaaaaaaaha.” „Je wou even jezelf schoon praten?”, reageert Derksen. „Het was jouw schuld niet.” Genee weer: „We doen het toch met z’n allen, of niet?” Derksen: „Je snijdt een onderwerp aan en dan krijg je een heel lang verhaal en dan kun je daarop alleen nog zeggen: je zit uit je nek te lullen of je liegt. Maar ja, zo ga je ook niet met een gast om.”

Rutte wel of niet nog een keer in Vandaag Inside

Het gesprek in Vandaag Inside had ook over veel lichtere onderwerpen kunnen gaan, vinden ‘de heren’ achteraf over de komst van Rutte. Maar het liep anders. „En al die zware onderwerpen moeten we in een uur proppen”, geeft Derksen nog toe. Wilfred Genee: „We hoeven het ook niet uit te leggen. We kunnen het beter als ie ooit nog een keer komt lekker over Arne Slot gaan praten, of over Peter Gillis die een nieuwe liefde heeft.” Derksen is het er niet helemaal mee eens: „Als je hem hebt, moet je hem toch met de feiten confronteren. Je kunt dan niet over koetjes en kalfjes praten.” Merel Ek is het eens: „Er gaat zoveel mis.”

Slotvraag van de Vandaag Inside-mannen aan zichzelf: moeten zij Mark Rutte nog een keer uitnodigen? Zelf wil de premier na de zomer wel weer een keertje, gaf hij maandag al aan. Uiteindelijk is antwoord: ja, toch wel. Ook al was het 13-0.

Vandaag Inside terugzien kun je via Kijk.nl.

Hugo de Jonge springt bij Op1 in de bres voor Wiersma: ‘Nooit iets van zijn gedrag gemerkt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.