Pim Pauwels
Pim Pauwels Televisie 23 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Kijkers Vandaag Inside haken af na aflevering met Mark Rutte: ‘Ik denk de slechtste ooit’

Mark Rutte was gisteravond voor de tweede keer te gast bij SBS-talkshow Vandaag Inside. Maar ondanks de hoge kijkcijfers (1,1 miljoen mensen stemden af op het programma) zijn maar weinig mensen enthousiast geworden van de aflevering. „Het was denk ik de slechtste uitzending ooit.”

En dat heeft er alles mee te maken dat kijkers vinden dat onze minister-president geen enkele keer écht het vuur aan de schenen werd gelegd. En als Mark Rutte een enkele keer werd gewezen op een foutje, dan gaf hij dat glashard toe, om er vervolgens een overtuigende verklaring bij te vertellen.

Wilfred Genee en Johan Derksen ‘finaal afgedroogd’ door Mark Rutte

Ook de dossiers Groningen, toeslagenaffaire en asielcrisis kwamen voorbij. Maar daar praatte de minister-president zich makkelijk doorheen. Dat kwam omdat Wilfred Genee en Johan Derksen zich overduidelijk niet goed genoeg hadden ingelezen om het Mark Rutte echt moeilijk te maken, concludeert ook tv-recensent Angela de Jong in het AD. „Het was allemaal weinig overtuigend en bovendien veel onderbuik en weinig feiten. Daar wist Rutte moeiteloos raad mee. Elke keer opnieuw. Hij nam de regie volledig over en negeerde stoïcijns vragen van Wilfred.”

Dit alles leidde ertoe dat Wilfred Genee en Johan Derksen aan hun eigen tafel ‘finaal werden afgedroogd’ door Mark Rutte, zo concludeert Angela de Jong, die zelf ook nog weleens te gast is in het programma. Om in voetbaltermen te blijven: „Het was een totale walk-over.”

In maart was de premier ook te gast in Vandaag Inside. Toen kreeg hij het verbaal aan de stok met advocaat Job Knoester, die de premier een ‘psychopaat’ noemde.

Vandaag Inside-kijkers haken af na aflevering met premier

Ook van bargast Gerard Joling kwam gisteravond weinig kritiek op het functioneren van de premier. Integendeel. De zanger had juist veel lovende woorden voor de premier, gekleed in een casual wit overhemd met opgestroopte mouwen. Volgens Gerard Joling is Mark Rutte ‘goed gekleed, welbespraakt, intelligent en goed in zijn talen’.

Bij kijkers krijgt de aflevering dan ook weinig goedkeuring. Die hadden wel wat meer kritische noten richting Mark Rutte verwacht. „Kijk elke avond naar VI, maar nu volledig afgeschakeld, na dat oeverloze gezwam en die ‘uit zijn nek lullende’ Rutte”, zegt een vaste kijker. Ook andere vaste kijkers zijn afgehaakt. „Ik krijg er een wrange bijsmaak van.”

„Genee roept een uur lang dat Rutte moet opstappen met ingestudeerde koffer-grapjes, Derksen werkt zijn dagelijkse riedeltje af en Van der Gijp kan het niveau niet aan en heeft alleen maar wijn lopen zuipen. Het was denk ik de slechtste uitzending ooit”, geeft iemand zijn kijk op de uitzending.

https://twitter.com/flintstoon/status/1660762163919634439

https://twitter.com/Michel__VB/status/1660752744930574339

https://twitter.com/tisonare/status/1660860712174985220

400.000 kijkers minder dan eerdere aflevering met Mark Rutte

Ondanks de kritiek heeft het bezoek van minister-president Mark Rutte aan de talkshow SBS bijna 1,1 miljoen kijkers opgeleverd, meldt Stichting KijkOnderzoek (SKO). Daarmee staat het programma op de derde plek van best bekeken programma’s van maandag.

In maart leverde zijn komst het programma met 1,5 miljoen kijkers een kijkcijferrecord op. Zijn tweede bezoek is dus door ongeveer 400.000 mensen minder bekeken.

Kijkers vinden Job Knoester ‘on fire’ na verhit gesprek met ‘psychopaat’ Mark Rutte: ‘Óf je liegt, óf je bent niet geschikt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.