Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 9 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Docu Mia & Dion vooral veel gebakken lucht en gewauwel (en nu maar hopen op een wonder)

Zing je twee keer vals, heb je ook nog eens continu een documentaire-camera in je nek. Dat overkwam Mia & Dion de afgelopen tijd, als ‘onze’ inzending voor het Eurovisie Songfestival. Maar dat is nou net wel het interessante van Mia & Dion, Missie Songfestival. Verder is er 50 minuten lang vooral veel gewauwel.

AVROTROS volgde Mia Nicolai en Dion Cooper op weg naar het Songfestival en het is je vast niet ontgaan. Dat nummer dat onder meer door de winnaar van 2019 Duncan Laurence werd geschreven, is een hele worsteling geworden. Burning Daylight klonk vals op pre-Songfestivalfeesten in Madrid en Amsterdam, heel vals zelfs. De rapen waren in Nederland gaar. Alle reden voor Metro om die docu Mia & Dion, Missie Songfestival toch maar te bekijken voor de tv-rubriek Blik op de Buis.

Mia & Dion weggestopt op NPO 3

Mia & Dion, Missie Songfestival werd zelfs twee keer uitgezonden, zondag- en gisteravond (nu nog te zien op NPO Start). Beide keren haalde het weggestopt op NPO 3 net geen 100.000 kijkers. Da’s bar weinig, maar waarom komt zo’n vooruitblik op zo’n kijkcijferhit als het Eurovisie Songfestival niet op NPO 1 (op een gekke manier scheelt dat bakken met kijkers). Misschien omdat de docu niet zoveel aan is?

Nou dat klopt, er is niet zoveel aan. Wie van gewauwel houdt, moet vooral nog gaan kijken om een beetje in het Songfestival-sfeertje te komen. Want gewauwel krijg je. Bijna niemand kende deze twee onervaren artiesten voor zij als deelnemers van het jaarlijkse muziekfeest bekendgemaakt werden. Mia Nicolai had zelfs nog maar twintig keer opgetreden in haar leven, voor max 250 ‘man’. Wie verzint zoiets? Na Mia & Dion, Missie Songfestival kennen we de twee eigenlijk nog steeds niet goed.

Veel lucht in ‘Missie Songfestival’

Want wat je als kijker krijgt, is veel lucht. „Toen ik voor het eerst de muziek van Mia hoorde”, zegt Dion bijvoorbeeld, „vond ik haar gelijk heel eigen.” Pfff. Het eeuwige ‘ze blijft heel dicht bij zichzelf’ ontbrak nog net. Mia vindt het Songfestival net spaghetti. „Eerst is het heel hard, maar met een heel team om je heen blijkt het toch lekker zacht te kunnen worden.” Help. Zij vertelt dat ze half-Russisch is en dat ze vroeger verkleed als clowntje naar de basisschool ging en daarom werd gepest. Ze bokst onder een viaduct en, daar gaan weer, „is dan heel erg in het nu.” En Dion? Zijn leven veranderde acht jaar geleden in positief opzicht door een break-up met zijn vriendin („ik ben haar daarvoor dankbaar”). En hij heeft een Wim Hof-reis gemaakt naar Polen. Na de ijsbaden – ik weet niet of je het nog aan kunt – „heeft hij zijn adem nu onder controle voor zijn staat van zijn.”

Kritiek op Mia & Dion was buitenproportioneel

Maar hé, genoeg gezeurd. We hebben het hier ook over twee mensen die verder helemaal niet vervelend zijn. Die twee optredens in de voorbereiding waren inderdaad heel slecht, maar de lading bagger die het duo over zich heen heeft gekregen was natuurlijk buitenproportioneel. Alsof de aarde op het punt stond te vergaan. De nood was wel hoog en de noodoplossing lag in het woord voorhanden: anderhalve noot hoger. Toen Mia & Dion de nieuwe versie van Burning Daylight in talkshow Khalid & Sophie lieten horen, sloeg de natie wederom op tilt. Op social media klonk opeens de roep om ‘excuses van heel Nederland‘. Dat was nou óók weer overdreven.

Laten we gewoon maar hopen dat het zingen tijdens de halve finale van het Songfestival goed gaat. En dat Mia & Dion niet van de ook al door Duncan Laurence bedachte draaischijf af kukelen. Winnen doen we niet (al was er verrassend nieuws), daarvoor moet Nederland volgend jaar maar iemand als Davina Michelle sturen. Zij blies als pauze-act van het Songfestival in Rotterdam al zo’n beetje elke deelnemer weg tenslotte.

Als er een wonder gebeurt

En mocht er een wonder gebeuren en winnen ‘we’ toch? Dan eisen ‘we’ natuurlijk direct een rondvaart door de grachten, hebben ‘we’ de bijzondere kwaliteiten van Mia & Dion altijd al gezien en lopen ‘we’ polonaise over diezelfde grachten.

Burning Daylight gaat over vallen en opstaan. Dat hebben deze zangers nogal letterlijk genomen. Maar dat maakt Mia & Dion, Missie Songfestival nog niet 50 minuten interessant. Verder gaat het leven gewoon weer verder. Vanavond al, met een blokkie kaas, plak leverworst of een bakje chips natuurlijk.

Aantal blikken uit 5: 2

Blik Buis illustratie
Illustratie: Metro

Het Eurovisie Songfestival is vanavond vanaf 21.00 uur bij AVROTROS op NPO 1 te zien. De tweede halve finale is donderdag, de finale zaterdag.

Sekspedia is nogal explicite seksuele voorlichting van BNNVARA: ‘Zo gaat seks er echt aan toe’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.