Pim Pauwels
Pim Pauwels Opvallend 9 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Joe Biden loopt vast tijdens speech en struikelt over zijn woorden

President Joe Biden van de Verenigde Staten heeft zich in een speech (opnieuw) niet van zijn beste kant laten zien. De 80-jarige Democraat liep helemaal vast toen hij enkele namen moest opnoemen en struikelde over zijn eigen woorden.

Het gebeurde rond een speciale vertoning van de dramaserie American Born Chinese in het Witte Huis. De serie verschijnt binnenkort op Disney+. Ook hoofdrolspeler Ke Huy Quan, die dit jaar nog een Oscar won, was aanwezig in het Witte Huis. Hij werd toegesproken door de president.

https://twitter.com/RNCResearch/status/1655733244317319171

Het is niet de eerste keer dat Joe Biden in de war is. Vorig jaar schold hij – per ongeluk – een journalist uit voor ‘stomme klootzak’. De Vandaag Inside-tafel heeft vaak de grootste lol als er een compilatie van de Amerikaanse president voorbijkomt. Daarin worden enkele gênante momenten gedeeld. „Dit kan toch niet?”, vroeg Wilfred Genee enkele maanden geleden aan Amerikakenner Raymond Mens in de uitzending.

Die legde uit dat veel Amerikanen dat soort beelden ook zien. „Ze zeggen: ja, dit is heel beschamend. Maar ik heb liever een president die vergeet waar die is op het podium, dan eentje die vergeet dat we een democratie zijn”, doelde hij op Donald Trump. De oud-president heeft zich kandidaat gesteld voor de komende verkiezingen.

Biden is 86 aan het eind van tweede termijn (als hij herkozen wordt)

Ook Joe Biden bevestigde enkele weken geleden dat hij gaat meedoen aan de verkiezingen van komend jaar. De 80-jarige Democraat was tijdens zijn aanstelling, toen hij 78 jaar oud was, al de oudste president van het land ooit. Als Biden herkozen wordt, is hij 86 aan het eind van zijn tweede termijn. Volgens een recente peiling heeft slechts een kwart van de Democraten vertrouwen in zijn kandidatuur. De rest zou liever een jongere president zien aantreden.

Maar het probleem lijkt dat er onder de Democratische politici geen kopstukken zijn die het Biden moeilijk kunnen maken. Er hebben zich pas drie mensen kandidaat gesteld, inclusief de president. De Democratische voorverkiezingen zijn volgend jaar van februari tot juni.

Donald Trump vs. Joe Biden

Biden zet zich duidelijk af tegen zijn grote rivaal Donald Trump. Bij de aankondiging van zijn kandidatuur sprak hij over een ‘strijd om de ziel van ons land’. Biden wil tijdens zijn presidentschap korte metten maken met de verdeeldheid in de Verenigde Staten en hoopt dat met nog eens vier jaar af te kunnen maken. De Republikeinse oppositie heeft tegen Biden gezegd dat de president ‘het contact met de werkelijkheid kwijt is’.

Het laat zien dat de polarisatie in Amerika op dit moment nog zeker niet verholpen is. De presidentsverkiezing in november volgend jaar lijkt weer uit te draaien op een tweestrijd tussen Trump en Biden. Maar veel kiezers hebben helemaal geen zin in een herhaling van vier jaar geleden. Volgens peilingen zouden ook kiezers aan het rechtse spectrum liever jongere kandidaten zien.

Johan Derksen moet lachen om dubbelganger uit Engeland: ‘Ze doen me overal na’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.