Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 29 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Aanvaring tussen Britt Dekker en Angela de Jong in Renze op Zondag: ‘Die haat mij zo erg’

In talkshows komt het zo nu en dan weleens tot een discussie of aanvaring, vaak tussen bijvoorbeeld politici die elkaar niet mogen of mensen die, als het gaat over een bepaald onderwerp, lijnrecht tegenover elkaar staan. Gisteravond, in Renze op Zondag, kwamen tv-recensent Angela de Jong en presentatrice Britt Dekker met elkaar in aanvaring. Dekker confronteerde De Jong namelijk met ‘de haat’ die zij volgens Dekker voelt voor mensen waarover ze schrijft.

Renze Klamer introduceert Dekker als iemand die ‘al jaren een vast gezicht op de televisie is, maar ook aan de weg timmert in de paardensport’. En met een van zijn eerste vragen aan haar, ontketent hij de discussie tussen Dekker en De Jong. Het gaat namelijk over het NK waaraan Dekker mee mag doen en Klamer is benieuwd: „Ben je daar net zo zenuwachtig voor als voor een uitzending met Angela aan tafel?”

Britt Dekker en Angela de Jong in discussie bij Renze op Zondag

„Nou het was heel grappig”, begint Dekker. „Ik had voor die proeven echt twee dagen buikpijn, en toen dacht ik ‘nu heb ik even geen EK meer, alles is achter de rug’. En toen zag ik Angela en dacht ik ‘die heb ik nog nooit ontmoet en die haat mij zo erg’, toen kreeg ik al die buikpijn weer terug.” In de studio klinkt verbaasd gelach, Angela de Jong kijkt alsof ze niet weet wat haar overkomt en Kees van der Spek weet niet hoe snel hij naar zijn buurvrouw moet kijken. „Nou”, zegt De Jong terwijl ze haar hoofd schudt. „Ik haat niemand.” „Oh, niet?”, zegt Dekker verbaasd. De Jong: „Ja ik schrijf weleens een kritische column…” Dekker: „Dat mag ook, maar voel jij niet intense haat voor bijvoorbeeld mij en die mensen allemaal?”

Volgens De Jong is dat zeker niet het geval. In de studio blijft het verbouwereerde gelach gaan – schijnbaar afkomstig van één persoon – en De Jong zegt: „Dan zou ik het toch iets beter lezen als ik jou was. Het is geen haat.” Van achter de bar komt de stem van Valerio Zeno: „Ik hou ondertussen wijselijk m’n mond…” Ook Zeno was onlangs namelijk onderwerp van een van de columns van De Jong. Over hem schreef ze, als ‘sidekick’ van Renze Klamer, onder meer dat hij „nóg minder grappig dan de week ervoor” was. Renze op Zondag moet Zeno ook maar lozen, vindt ze. „Ik heb werkelijk geen idee waarom de redactie bij Renze heeft bedacht dat deze al jaren geleden door BNN afgedankte parodie op een presentator weer een plekje verdient op nationale tv”, was destijds te lezen.

‘Ik geloof niet dat ik ‘haat’ ooit gebruikt heb in mijn columns’

Met alle ogen op De Jong noemt zij deze situatie „de televisiewereld in optima forma.” „Als je één kritische column schrijft, dan denken ze altijd gelijk dat je ze haat, of zo. Is dat in politiek Den Haag ook zo?”, vraagt ze aan politiek verslaggever Floor Bremer, die even daarvoor sprak over de emotionele oproep van de dochters van Kaag. „Nou, volgens mij hebben we net gezien dat het daar ook niet altijd pais en vree is”, antwoordt ze, verwijzend naar bedreigingen aan het adres van politici. „Nee, maar dat zijn bedreigingen, niet als iemand een kritische column over De Jonge schrijft dat hij dan denkt dat die schrijver ‘m haat”, pareert De Jong. Bremer: „Ik kan niet in de geest van De Jonge kijken, sorry.”

Renze Klamer: „Maar je wil dus verduidelijken dat je dus niet iemand haat, maar er gewoon over schrijft.” De Jong: „Natuurlijk niet, maar je schrijft een column over een programma of over een persoon die op televisie is. Die kan de ene keer wat geloofwaardiger overkomen dan de andere keer, maar haat… Ik geloof niet dat ik dat woord ooit gebruikt heb in mijn column.” Britt Dekker springt weer in: „Nee, maar het voelt wel als ‘diegene heeft een hekel aan me en die ga ik dus nu ontmoeten’.” Maar, zo noemt Dekker wel, „het valt me tot nu toe best mee.” Angela de Jong besluit: „Nou, welkom in mijn wereld ook.”

Je kunt Renze op Zondag terugkijken via RTL XL.

Dit is waarom je inkakt na het eten en hoe je dat kunt vermijden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.