Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 11 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Kees van der Spek ontmaskert oplichtingspraktijken Spoorloos-herenigingen: ‘Bleken geen familie’

Misdaadverslaggever en maker van het programma Oplichters Aangepakt Kees van der Spek nam dubieuze praktijken rondom het programma Spoorloos onder de loep. Gisteravond vertelde hijzelf en twee gedupeerden aan tafel bij Jinek over de hereniging tussen adoptiekinderen en hun biologische ouders in Colombia, die niet bleken te kloppen.

Spoorloos staat bekend om de emotionele zoektochten, en herenigingen, van Nederlandse adoptiekinderen en hun biologische familie. Hoewel het programma al jarenlang hoge ogen gooit bij het kijkerspubliek, kaart Kees van der Spek nu aan dat er bij sommige herenigingen fouten voorkwamen. Grove fouten zelfs, waarbij de gedupeerden helemaal geen familie bleken.

Gedupeerde adoptiekinderen over Spoorloos-hereniging

Aan tafel bij Jinek zitten twee gedupeerden die hun verhaal vertellen. Spoorloos koppelde de van origine Colombiaanse Barbara Quee en Kristian van der Mark beide aan de verkeerde familieleden. Quee kreeg na haar zoektocht in het programma argwaan, doordat de boel ietwat abrupt werd afgedaan. Ze ging later zelf op onderzoek uit en er bleek een hoop niet te kloppen.

Ook Van der Mark maakte eenzelfde soort situatie mee als Quee. Hij werd door Spoorloos herenigd met zijn halfbroer en betaalde zelfs de opleiding voor zijn familielid. Maar na de zoektocht verwaterde het contact en bleek dat de betrokkenen veelvuldig om geld vroegen voor onduidelijke zaken. Na verder onderzoek bleek dat ook de ‘halfbroer’ van Van der Mark geen biologisch familielid was. Via het programma van Van der Spek, waarin de misdaadverslaggever overigens meer verbazingwekkende oplichtingspraktijken onderzoekt en aanpakt, vond hij uiteindelijk zijn echte biologische moeder terug.

Kees van der Spek ontmaskert louche fixer Colombia

Beide verhalen hebben iets met elkaar gemeen. De zoektocht vanuit Spoorloos werd door de zogenoemde fixer Edwin Vela in Colombia in gang gezet. Vela zocht voor het programma op afstand zaken uit en uiteindelijk verdiende hij zijn brood  met het vinden van biologische ouders in Colombia. „Iemand die je blind moet kunnen vertrouwen”, volgens Van der Spek. „Het bleek dat hij niet iemand is op wie je blind zou moeten vertrouwen.” Aan tafel legt Van der Spek uit dat dit soort praktijken vaker voorkomen in Colombia. En dat oplichters hierin een grote rol spelen.

https://twitter.com/AnjaJosTweet/status/1579595190733778944

https://twitter.com/Jo3ll3/status/1579577469640015872

https://twitter.com/PetravanDam3/status/1579581663323238401

Spoorloos reageert op onthullingen Oplichter Aangepakt

De KRO-NCRV laat in een verklaring weten dat er twee ‘mismatches’ in Colombia zijn bevestigd. Twee andere matches lijken wel te kloppen, volgens DNA-onderzoek. De programmamakers onderzoeken nog de overige twaalf andere zaken waarbij de Colombiaanse fixer betrokken was. De omroep laat weten dat zij sinds 2019 bij al hun zoektochten standaard een DNA-test te doen. Iets waar Van der Spek zich over verbaast, vertelde hij bij Jinek. Want dat soort testen zijn volgens hem al veel langere tijd beschikbaar. De makers van Spoorloos blijken geschrokken van de onthullingen. „We maken al ruim 30 jaar Spoorloos en weten als geen ander hoe belangrijk het is om te weten waar je vandaan komt.”

https://twitter.com/KeesVanLunsen_/status/1579688457643126784

Oplichters Aangepakt verschijnt vanavond om 20.30 uur te zien op RTL 5.

Je kijkt Jinek terug via RTLXL.

Terwijl CO2-uitstoot omlaag moet, pakten deze ministers vaker regeringsvliegtuig

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.